Политици срещу историци: Скопие и София отново търсят общ път

Взеха ли политиците ролята на историците, докато дебатите бяха поставени на пауза?

03.12.2020 | 19:31 Редактор: Юлия Христова

Разногласия преди поредното заседание на смесената българо-македонска комисия, на което трябва да се търси консенсус по исторически и образователни въпроси. Онлайн заседанието е първото след като страната ни наложи вето на еврочленството на Северна Македония. Взеха ли политиците ролята на историците, докато дебатите бяха поставени на пауза?

Критики от страна на Скопие предшестваха 11-ото заседание на съвместната историческа комисия. Основна тема на дистанционното заседание е съдържанието на македонските учебници по история за средновековния период и ранния османски период, както и евентуално съвместно честване на Гоце Делчев. Преди срещата новоизбраният специален пратеник на Скопие в София Владимир Бучковски изрази увереност, че ще се намери решение. 

"Не знаем дали за една седмица може да се случи чудо. Но до последния момент ще трябва да се борим, за да се намери решение", каза той. 

Именно дългото отсъствие на аргументи от страна на историци е отворило място на политическото говорене, смята журналистът от Скопие Огнен Цанцаревич.

"Вижте, това е исторически проблем, който получи политически израз. Именно, както и вие знаете, смесената комисия не е провеждала заседания от 10 месеца. Историците не са се срещали, а през този период политиците взеха ролята на историците и говореха по темата на основата на факти, но и на полуистини, което допълнително нажежи страстите около и без това чувствителната тема и много утежни работата на историците", подчерта той. 

Според Цанцаревич настроенията сред македонците зависят много от политическата им принадлежност. А според историка доц. Спас Ташев нагласите в Скопие са резултат от влиянието на външни фактори.

"Антибългарската политика е на много високо ниво. Македонска нация", посочи доц. Спас Ташев.

В публикуван анализ на изданието "Политико“ място намира и ветото на София за европътя на Скопие. Твърди се, че  много дипломати обвиняват еврокомисаря по разширяването, че е твърд мек към решението на София, а ЕНП, че толерира твърде много българския премиер.  

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Любен
преди 3 години
Значи нищо не знаеш по темата Македония. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не мога да разбера какво толкова има да делим с македонците...а също така и защо толкова много ни мразят...една земя, един език, едно слънце е над нас.... Сигнализирай за неуместен коментар