Критики срещу Великобритания, след одобрението на ваксина срещу Ковид

Германският евродепутат Петер Лийзе определи решението като проблемно

03.12.2020 | 18:30 Редактор: Юлия Христова

Великобритания е обект на критика, след като одобри употребата на ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer и BionTech.  Европейската агенция по лекарствата заяви, че ходът е бил прибързан. От там допълниха и, че ще излязат с решение за препарата на Phizer и BionTech до края на месеца.

Само часове след като Великобритания стана първата държава в света, одобрила употребата на ваксина срещу Kовид-19, Европейската агенция по лекарствата изрази съмнение, че спешната процедура е достатъчно прецизна. Според агенцията, която отговаря за одобряването на ваксините срещу Ковид-19 за Европейския съюз, по-продължителната процедура дава възможност за събирането на достатъчно доказателства, че препаратите са ефикасни и безопасни. 

"В Европейския съюз имаме много добре развит регулаторен механизъм, който одобрява медицински продукти и ваксини пред те да бъдат пуснати на пазара", каза Ерик Мамер, говорител на ЕК. 

Спешното одобрение на ваксината във Великобритания беше разчетено от някои като политически ход на премиера Джонсън, който понесе критики за подхода си към пандемията. Германският евродепутат Петер Лийзе определи решението като проблемно и призова страните членки да не следват примера на Лондон. На този фон - германският канцлер Ангела Меркел заяви, че се очаква в началото на следващата година да бъдат доставени първите дози от ваксина срещу вируса в Германия. Това ще стане само ако европейският регулатор одобри някой от препаратите.  В страната вече се изграждат центрове за имунизация. Приоритетни са възрастните и медицинските работници. 

"Колкото по-възрастни са хората, толкова по-голям е рискът", посочи Меркел. 

Здравният министър на Италия призова европейския регулатор да следва стриктно процедурите и да не прибързва. Той заяви, че правителството е готово да поръча 202 милиона дози от ваксините срещу Ковид-19, които са доказано ефективни и безопасни.  

"Най-накрая виждаме сушата, имаме ясен път към безопасното пристанище. Изглежда вероятно от януари да имаме първите ваксини", заяви той. 

Основната част от италианската кампания за ваксинация ще се проведе между пролетта и лятото на 2021 г. Здравните работници, възрастните хора и живеещите в старчески домове ще получат първи препарата, а армията ще участва в логистиката.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК