Френските власти стартират разследване за сепаратизъм в над 70 джамии

Ако подозренията на правителството се докажат при проверките, те ще бъдат затворени

03.12.2020 | 22:20 Редактор: Юлия Христова
Френските власти стартират разследване за сепаратизъм в над 70 джамии

Франция ще разследва за сепаратизъм 76 джамии, обяви министърът на вътрешните работи Жерал Дарманен, цитиран от Ройтерс.

Ако подозренията на правителството се докажат при проверките, джамиите ще бъдат затворени, допълва Дарманен.

Акцията срещу мюсюлманските молитвени домове, за които се смята, че насърчават екстремизма, идва след няколко ислямистки терористични атаки в страната – обезглавяването на учителя по история Самюел Пети след урок за свободата за словото, в което той е показвал карикатури на сп. "Шарли Ебдо“ и нападението в църква в Ница, при което бяха убити трима души.

"По мое указание властите ще предприемат мащабна и безпрецедентна акция срещу сепаратизма“, пише Дарманен в Twitter. Той казва, че 76 джамии „днес са заподозрени в сепаратизъм. В следващите дни тези места за поклонение ще бъдат инспектирани. Ако подозренията се потвърдят, ще поискам тяхното затваряне“.

В началото на октомври президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че правителството му ще изготви закон за борба с радикалния ислямистки "сепаратизъм“. По думите му ще бъде наложен по-строг контрол и на религиозните, културните и спортните сдружения.

Правителството, обвинявано в ислямофобия от някои от своите опоненти, но подкряпено от много десни избиратели, иска да възстанови френските светски републикански ценности в райони, населени с арабски и африкански мюсюлмански имигранти, за които се смята, че са извън всякакъв контрол на институциите.

Френският в. Le Figaro съобщава, че разполага с документ на министерството на вътрешните работи от 27 ноември за „мюсюлмански сепаратистки места за поклонение“. В него се посочва, че от 76-те джамии, предвидени за проверка, 8 са в района на Париж, като една от тях е била вече затваряна от местните власти, но на практика продължава да функционира.

"Досега държавата се фокусираше върху радикализацията и тероризма“, коментира Дерманен. „Сега ще атакуваме и местата за размножаване на тероризма, където хората създават интелектуалното и културно пространство за сецесия и налагане на своите ценности“, допълва той.

В доклада се изброяват общо 2 623 джамии и молитвени зали във Франция, в която живеят около 5,7 млн. мюсюлмани, според изследователския център Pew. Франция е и страната с най-голямото мюсюлманско население в Западна Европа. Много джамии са свързани с ислямските традиции в Северна Африка и Турция, но се смята, че 41% са без принадлежност - "малко разбрана категория, която може да скрие места за поклонение, които умишлено се опитват да не бъдат забелязани“, както се казва в доклада.

Австрийският канцлер Себастиан Курц осъди "политическия ислям“ след атаката във Виена. Неговото правителство планира да въведе законодателство, което да забрани членството в определени ислямистки групи, както и да даде на полицията повече правомощия да затваря джамии, пише investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК