Премахнаха канабиса от списъка с опасни наркотици

ООН: Марихуаната ще остане обект на контрол 

03.12.2020 | 13:16 Редактор: Тодор Петров
Премахнаха канабиса от списъка с опасни наркотици

Комисията на ООН по наркотичните вещества премахна канабиса и смолата от канабис от списъка на опасните наркотични вещества от конвенцията от 1961 година.

В същото време марихуаната ще остане обект на контрол в съответствие с разпоредбите на Конвенцията, съобщиха от ООН. Това решение е взето по препоръка от миналата година на Световната здравна организация. СЗО също така препоръчва премахването на основните канабиноиди (като дронабинол) от списъците на психоактивните вещества от 1971 г., но Комисията на ООН отхвърли предложението.

Организацията също е оставила канабиноидите под международен контрол. Самият канабис е признат от ООН като лекарство с терапевтични свойства, пише вестник The New York Times, цитиран от dnes.bg.

Наркотикът е изключен от списъка на най-опасните наркотици, което ще позволи медицински изследвания в тази област. Решението може също така да действа като катализатор още повече държави да легализират марихуаната за медицинска употреба, което често води и до преразглеждане на развлекателната ѝ употреба.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК