СЗО: В следващите 3 до 6 месеца няма да има достатъчно ваксини

Ще трябва да се даде приоритет на уязвими групи

03.12.2020 | 12:50 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: В следващите 3 до 6 месеца няма да има достатъчно ваксини

Световната здравна организация предупреди, че през следващите три до шест месеца в световен мащаб няма да има достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да се предотврати ново нарастване броя на случаите.

"Хората трябва да осъзнаят, че няма да имаме достатъчно ваксини, за да предотвратим ново нарастване на броя на случаите поне три до шест месеца", каза вчера директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) Майкъл Райън на сесия от въпроси и отговори в Twitter.

От организацията изразиха очакване първите ваксини в страните да са налични през второто или третото тримесечие на 2021 г. Въпреки това ограничен брой ваксини могат да бъдат налице за високорискови групи още през първото тримесечие на 2021 г.

Тъй като първите дози ще са ограничени, ще трябва да се даде приоритет на уязвими групи като здравните работници и възрастни хора, съобщава БНР. От Световната здравна организация апелираха спазването на предприетите превантивните здравни мерки да продължи, заради възможна нова вълна от заболяването.

Същевременно изпълнителният директор на американската фармацевтична компания Pfizer призова световните правителства да не бързат с отваряне на икономиките си, обнадеждени от очакванията от разработваните ваксини. Според Алберт Бурла началните етапи в националните програми за ваксинация вероятно ще окажат значително въздействие, тъй като ще бъдат насочени към уязвими групи.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Александър
преди 1 месец
Няма достатъчно ваксини? Ей сега ще заридая. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 месец
Тук при нас като гледам никой не се е юрнал. Те на едни бездомни хора в Русе не могат да им направят безплатен пи си ар, за да не мръзнат навън, какво остава да се загрижат за други уязвими. Сигнализирай за неуместен коментар