Путин: Да се захващаме за работа, започваме масова ваксинация

"Да направим тази първа крачка", заяви руският президент

03.12.2020 | 08:10 Редактор: Ралица Братанова
Путин: Да се захващаме за работа, започваме масова ваксинация

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му трябва да започне обща ваксинация на населението срещу Ковид-19 идната седмица, предава Bloomberg.

"Да направим тази първа крачка", каза Путин по време на видеоконферентен разговор с държавни ръководители при откриването на нови болници, построени от Министерството на отбраната за пациенти с коронавирус. 

"Няма да ми докладвате следващата седмица, а ще започнете масова ваксинация. Да се захващаме вече за работа", допълни Путин пред вицепремиера Татяна Голикова.

Голикова заяви, цитирана от Ройтерс, че мащабната ваксинация може да започне на доброволна база през декември.

"Над два милиона дози от руската ваксина Спутник V, която показа 92% ефективност за защита от Ковид-19, според неокончателни резултати, ще бъдат готови за употреба през идните няколко дни и "това ни дава възможност да започнем масова ваксинация", заяви руският президент. Русия има население от около 145 млн. души, пише Investor.bg.

Страната е на пето място по най-голям брой регистрирани случаи на коронавирус в света с над 2,3 млн., а в сряда обяви 589 починали.

Путин обяви регистрацията на Спутник V през август като първата ваксина срещу Ковид-19 в света, а втора ваксина беше одобрена през октомври, въпреки че третата фаза от клиничните ѝ изпитания за установяване на безопасността и ефективността ѝ все още не е приключила.

Ръстът на заразените се забавя, след като достигна връх на 27 ноември, а в сряда бяха обявени нови 25 345 случая. Русия не пожела да наложи блокада при втората вълна на вируса, като вместо това предпочете да въведе регионални ограничения.

Снимка: AndreyRudakov, Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Кико
преди 3 години
Не могат без лозунги"Да се за хванем за работа". Лозунги бол, резултат очти никакъв! И това шизофренично-започваме да правим списъци!!! Сигнализирай за неуместен коментар