Дипломатите от Скопие опитали да представят в невярна светлина позицията ни

Според доц. Спас Ташев България не се намира в изолация и сме показали правотата на тезата си

02.12.2020 | 21:20 Редактор: Ивет Арабова

Германският канцлер Ангела Меркел видя шанс за преговори на Скопие с Европейския съюз. В изолация ли е България? 

"Преговори и в момента се водят. Македонските дипломати се опитаха да контактуват с водещи европейски политици, на които да представят в невярна светлина позицията на България. Стана ясно, че този подход не дава резултат, а и България намери подкрепа сред някои членки на ЕС - Франция, Холандия, Гърция. България трябва да преосмисли своето поведение и от пасивна политика политика трябва да премине към проактивна и обърната с лице към гражданите на Северна Македония", каза доц. Спас Ташев за "Денят ON AIR".

Той бе категоричен, че България не се намира в изолация и разясни, че сме успели да покажем до известна степен правотата на тезата си.

"На този етап подкрепата, която получаваме, е по-скоро на базата на евросолидарност. Не успяхме да покажем в какво конкретно се изразява тази кражба - не става въпрос само за история, но и за съвремие, за нарушаване на правата на човека, психически преследвания и физически репресии. Този спор има и икономически измерения. През изминалия период властите в Скопие са стопирали доста сериозни български инвестиционни проекти", подчерта Ташев.

Според него идеята за пътна карта е вариант, който може да доведе до решение, но за това трябва да има добра воля и от София, и от Скопие. 

"Ние и в бъдеще ще имаме много възможности да отстояваме своите позиции. Ситуацията в Македония не се подобрява, дори се влошава. Вчера и днес в Скопие се проведоха митинги, макар и малобройни. В Северна Македония има още един проблем - вътрешнопартийната опозиция на премиера Заев. Ако тези сили в опозицията се обединят, Заев може да падне", отбеляза доц. Спас Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му цялата северномакедонска политическа система е в морална криза. Според доц. Ташев антибългарската политика е на много високо ниво и едва ли трябва да търсим, че нейният инспиратор е Скопие, а по-скоро трябва да насочим нашите погледи към Белград.

"Поведението на Заев е доста плахо. Той се стреми пред български медии да задоволи българската позиция. Ако видим неговите интервюта пред македонски медии, ще видим, че те доста се различават. Той е в тежка ситуация. България трябва да бъде носител на прогреса, а не на безвремието, в което е изпаднала Северна Македония.Ние не искаме да отнемем тяхната идентичност, но и те нямат право тероризират лицата, които се чувстват българи", подчерта Ташев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
13 rate up comment rate down comment 0
ХАЛИД МУСЛИМОВИЧ
преди 3 години
В р. Македония комунизма не е свършил те живеят още в времето на тито и ако ги приемат в евросъюза ще бъдат първата комунистическа държава в евросъюза. Честито..... Това е така защото така са ги научили комунистите. А що се отнася за България на тях изобщо не им пука за миналото... Комунизма там скоро няма да свърши... Сигнализирай за неуместен коментар
4
14 rate up comment rate down comment 2
Фастер
преди 3 години
Тия *** да правят съюз със себе си!Европа няма нужда от нови членове към момента!Албанци,косовари и макета са си чисти талибани! Сигнализирай за неуместен коментар
3
34 rate up comment rate down comment 1
Греда
преди 3 години
Нещо са се объркале комшиите!Точно пък за Мънкидония никой сериозен фактор няма да натиска България да ги пускаме.Изказват се само треторазредни български и чужди журналисти и бивши политици.Македония няма и няма да има друг застъпник освен България.Ние пробутахме идеята Македония поне да започне преговори, ние и ще си я спрем!Сясно,че те настояват да влезнат в ЕС като държава,чийто основополагащ стълб е антибългаризмът- в учебниците по история,медийната среда,икономиката,дори нац.празници! Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 2
По-скоро
преди 3 години
Да Узакони, извинявам се за грешката. Сигнализирай за неуместен коментар
1
29 rate up comment rate down comment 1
По-скоро
преди 3 години
Трябва да насочим поглед през Белград към Москва ! А относно "северномакедонската" политическа върхушка, тя прилича на крадец, който се опитва да озакони откраднатото, разчитайки на пасивността на жертвата си ! Сигнализирай за неуместен коментар