Великобритания одобри ваксината на Pfizer за употреба

Масовата имунизация ще бъдат насочена първо към най-застрашените и уязвими групи

02.12.2020 | 11:31 Редактор: Ралица Братанова

Великобритания стана първата западна държава, която официално разреши употребата на ваксина срещу Ковид-19, прокарвайки пътя за масова имунизация с тази на Pfizer и BioNTech. Програмата ще бъде насочена първо към най-застрашените и уязвими групи от населението. Ваксинацията трябва да започне следващата седмица.

  Първите 800 хиляди дози от ваксината на Pfizer и Biontech ще пристигнат във Великобритания в следващите дни. 

Първите имунизации ще бъдат направени на персонала и пациентите в домовете за възрастни хора. Гражданите над 80, здравните и социалните работници също ще са приоритетни. Ще са необходими две дози в период от 21 дни. 

Великобритания е поръчала общо 40 милиона дози от ваксината на Pfizer, която предлага 95% защита срещу Ковид-19. Ваксината трябва да се съхранява при минус 70 градуса и поради тази причина ще бъде транспортирана в сух лед.

В град Бристол вече има център за масова ваксинация, изграден във футболен стадион. Войниците ще помагат за процеса. Такива центрове ще има и на други места в страната. 

Ваксината е разработена по нова технология, известна като информационна РНК. До момента ваксина от този тип не е била одобрявана за употреба при хора. 

А властите във Великoбритания предупреждават - въпреки че имунизацията започва все още трябва да се спазват мерките срещу вируса. От днес Англия не е в национална карантина и се върна към налагането мерки на местно ниво.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Да видим какъв ефект ще има Сигнализирай за неуместен коментар