Имало ли е тайна среща между Нетаняху, Майк Помпео и Мохамед бин Салман?

Коментар на международния анализатор Давид Леви

01.12.2020 | 21:23 Редактор: Искра Ангелова

Имало ли е тайна среща на Нетаняху с престолонаследника Мохамед бин Салман в Саудитска Арабия. От Рияд отрекоха за такава среща.

"От Израел официалната позиция на Нетаняху нито потвърждава, нито отрича. Това е мълчаливо признание за такава среща. Най-важното е, че реакцията на Рияд след тази среща показва една нервност. Защото те на следващия ден, след като излезе информацията - затвориха въздушното си пространство за израелски авиокомпании, което е стъпка назад в затоплянето на отношенията, която показва, че това не трябваше да се казва", каза международният анализатор Давид Леви за "Денят ON AIR".

Според него е логично да се случват подобен вид срещи, защото международната политика работи чрез тайни срещи.

"Нетаняху я употреби за вътрешнополитическите си нужди. Очевидно е желанието на Бин Салман да скрие тази среща и да я запази в тайна, защото политиката, която той провежда, е в разрез с политиката, която провежда баща му. Той изчаква да стане официално престолонаследник, за да може да напредне със своите изключително прогресивни политики в консервативния арабски-сунитски свят", допълни Леви пред Bulgaria ON AIR.

По думите му все пак се очаква да има дипломатически отношения между Израел и поне 6 държави от Персийския залив, като припомни, че до момента са 3 и остават още 3.

"Тази среща не може да се разглежда само от светлината на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, защото много важен фактор в нея, ако се е състояла,  е било с участието на Майк Помпео. И тя идва в много ключов за САЩ момент. След изборите от 3 ноември - продължават споровете за изборните измами, както и съдебните дела. Отношенията между Израел и Саудитска Арабия, макар и косвено, те могат да повлияят в процесите в САЩ", категоричен е международният анализатор.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК