Пандемията заплашва десетки милиони по света с криза и глад

През 2021 г. ще са необходими 35 милиарда долара за помощи

01.12.2020 | 22:50 Редактор: Юлия Христова
Пандемията заплашва десетки милиони по света с криза и глад

През 2021 г. ще са необходими 35 милиарда долара за помощи, тъй като пандемията заплашва десетки милиони хора с криза и глад, съобщи ООН.

Годишният глобален хуманитарен преглед на световната организация изчислява, че 235 милиона души по света ще се нуждаят от някаква форма на спешна помощ през следващата година – зашеметяващо 40-процентно увеличение през последната година.

“Увеличението възниква почти изцяло поради Ковид-19,” каза координаторът на ООН за спешна помощ Марк Лоукок.

Следващата година един от 33 души по света ще се нуждае от помощ, се посочва в доклада, като се подчертава, че ако всички те живеят в една държава, това ще бъде петата по големина държава в света.

Годишният призив на агенциите на ООН и други хуманитарни организации обикновено представя потискаща картина на нарастващите нужди, породени от конфликти, разселване, природни бедствия и климатични промени. Но сега пандемията от коронавирус, която уби повече от 1,45 милиона души по света, несъразмерно удари онези, “които вече живеят на ръба”, предупреждават от световната организация.

“Картината, която представяме, е най-мрачната и най-черната перспектива за хуманитарните нужди през предстоящия период, която някога сме очертавали”, каза Лоукок.

Парите, поискани в апела, биха били достатъчни, за да помогнат на 160 милиона от най-уязвимите хора в 56 държави, съобщи ООН.

Камбаните бият тревога

До края на 2020 г. броят на хората с остра несигурност за прехрана може да набъбне до 270 милиона – 82% увеличение спрямо броя преди Ковид-19.

За първи път от 90-те години насам крайната бедност ще се повиши, продължителността на живота ще намалее и годишният брой на смъртните случаи от ХИВ, туберкулоза и малария може потенциално да се удвои.

“Вероятно най-тревожното нещо… е заплахата от връщане на глада, потенциално на много места”, каза Лоукок, цитиран от БГНЕС.

Само с един действителен глад досега през 21-ви век – в Сомалия преди близо десетилетие – масовият глад изглежда е бил "оставен на бунището на историята“, каза той. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК