Произход, симптоми, лечение... Какво знаем за Ковид-19 до момента?

Китайските учени успяха в рекорден срок да разкодират генетичната информация на вируса

01.12.2020 | 12:58 Редактор: Юлия Христова
Произход, симптоми, лечение... Какво знаем за Ковид-19 до момента?

Какво научихме за коронавируса и болестта Ковид-19 през последните месеци? Какво се знае за произхода, симптомите, лечението и медикаментите? 

В началото на януари китайските власти за пръв път обявиха публично, че в град Ухан вилнее неизвестен досега вирус. Оттогава до днес в Германия с него се заразиха над 1 милион души. А броят на инфекциите по света вече надхвърли 60 милиона. 

Произходът на новия вирус

В началото китайските власти очевидно се опитваха да укрият информации за новия вирус. Когато те съобщиха за съществуването му, вече бяха изминали няколко седмици от първата инфекция. Предполага се, че за първи път новият коронавирус се е прехвърлил от прилеп върху междинен преносител - може би енотовидно куче - и от него върху човек.

Все още обаче не е окончателно изяснено кога точно и къде е станало това. Междувременно се появиха информации, че коронавирусът се е разпространил из света още през лятото на 2019 г. Наличието му бе доказано в различни проби, взети в Италия през септември 2019.

Характеристиката на SARS-CoV-2

Китайските вирусолози успяха в рекорден срок да разкодират генетичната информация на вируса. Още на 21 януари те публикуваха информация за структурата на генома, а няколко дни по-късно - и негово точно описание. Това помогна на медиците и микробиолозите в света, които веднага започнаха да разработват медикаменти и ваксини срещу вируса.

Как се предава новият коронавирус?

Междувременно се знае, че вирусът твърде често се загнездва в устната кухина и в белите дробове. Най-голямата опасност от зараза произтича от докосването на замърсени с вируса повърхности, както и от аерозоли. Те се разпространяват особено бързо чрез климатични инсталации и там, където има охладителна техника, например в месопреработвателната индустрия.

Особено опасни са затворените помещения, в които има много хора. Тъкмо от подобни събирания и срещи тръгваха най-много зарази.

Употребата на предпазни маски, покриващи носа и устата, междувременно се наложи в почти всички страни по света като ефикасно средство против разпространението на вируса. Други предпазни мерки са честото миене на ръцете, социалната дистанция и проветряването с широко отворени прозорци.

Как протича болестта?

Леката форма на Ковид-19 може да наподобява настинка. Типични за коронавируса са болки в гърлото, задух и загуба на обоняние и вкус. При тежките случаи често се стига до фатално засягане на множество вътрешни органи.

Често в резултат на това настъпва сепсис - свръхреакция на имунната система, при която тя атакува собствените тъкани и органи на организма. При тежките случаи на Ковид-19 се видя, че важна роля играе това колко силно реагира на вируса имунната система на отделния човек, пише DW

Има ли вече ефективен медикамент?

Досега не е открит нито един ефективен медикамент срещу Ковид-19. Единственият препарат, за който се знае, че поне може да съкрати продължителността на заболяването, е "ремдесивир". Затова е и силно търсен на пазара. Но и той не е панацея.

Той може да съкрати с няколко дни оздравителния процес у пациенти, които получават кислород, но не може да подобри шансовете им за оцеляване. СЗО наскоро дори извади препарата от препоръчителния си списък за лечение на пациенти с Ковид-19.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 3 години
Поне престанете да заблуждавате хората, че вируса направен от USA е случайно появил се в Ухан...и това е просто една случайност пренесена от прилеп или куче, или по-скоре е от човешки ръце на болни учени, създали заразата..Абсолютно създаден вирус, които погуби много хора, заради жестоките и ненаситни за пари умове на някои общества. Да искарате през носовете и задните част тия пари, дано да Ви приседнат.. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
palkat
преди 3 години
Резултатът е като от война. Китай трябва да плати репарации на всички пострадали страни, Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
БГ СМЕШКИ
преди 3 години
absolutno манипулиран вирус изглежда това ! Сигнализирай за неуместен коментар