Убиха ирански командир при атака с дрон

Нападението над колата, в която е бил Шахдан, е било извършено предишната вечер, твърдят медии

30.11.2020 | 23:30 Редактор: Радостина Димитрова
Убиха ирански командир при атака с дрон

Един от командирите на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) Муслим Шахдан е ликвидиран при удар от дрон по автомобил в западната част на Ирак, край границата със Сирия, съобщава телевизионният канал Al Arabiya, като се позовава на иракски източници. Според медиата нападението над колата, в която е бил Шахдан, е било извършено предишната вечер, след като автомобилът е преминал през ГКПП Ал Каим Съобщава се че освен Шахдан са убити и трима души, които са го придружавали.

Според медиата нападението над колата, в която е бил Шахдан, е било извършено предишната вечер, след като автомобилът е преминал през ГКПП Ал Каим. Съобщава се, че освен Шахдан са убити и трима души, които са го придружавали, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Източници на ливанския телевизионен канал Al-Mayadeen обаче отричат съобщенията за убийството на командира на КСИР.

Припомняме, че на 27 ноември в Техеран беше извършено покушение срещу живота на иранския ядрен физик Мохсен Фахризаде, който оглавяваше изследователски център към министерството на отбраната на страната. Той почина в болница от нараняванията си. Иран обеща да отмъсти за убийството на учения. Техеран хвърли отговорността за убийството на ядрения физик на Израел.

Американски медии твърдят, че ученият вероятно е убит от Мосад, защото Израел иска да попречи на Джо Байдън да установи диалог с Иран. Бившият шеф на ЦРУ Джон Бренан осъди убийството на иранския физик, докато бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън нарече убийството на Фахризаде „превантивен удар“, който е „напълно оправдан“. Освен това медиите съобщиха, че за убийството на иранския ядрен физик са използвани оръжия от израелски произход.

Москва заяви, че категорично осъжда убийството на Фахризаде, насочено към дестабилизиране на ситуацията и увеличаване на конфликтния потенциал по линията САЩ - Иран.

Освен това добавяме, че на 3 януари в Ирак в резултат на американска специална операция беше ликвидиран командирът на корпуса „Ал-Кудс“ на КСИР генерал Касем Сюлеймани. Нареждането за ракетния удар дойде от американския президент Доналд Тръмп. Иран отговори, като удари американска авиобаза в Западен Ирак, както и американско военно съоръжение в Иракски Кюрдистан. КСИР заплаши, че иранските сили могат да „изгорят всички американски бази“ в региона.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК