Япония: Повече самоубийци за месец, отколкото починали в пандемията

Коронавирусът вкарва японците в състояние на стрес и им внушава притеснения да не изпаднат в бедност

30.11.2020 | 17:53 Редактор: Радостина Димитрова
Япония: Повече самоубийци за месец, отколкото починали в пандемията

Коронавирусът вкарва японците в състояние на стрес и им внушава притеснения да не изпаднат в бедност, пише в своя статия CNN. Експертите предупреждават, че пандемията може да доведе до психични проблеми, които действително доведоха до рязко нарастване на статистиката за самоубийствата в Япония: през октомври заради тях загинаха повече хора, отколкото през цялата година от самия коронавирус.

Според данните на Worldometers, в Япония са заразени с Ковид-19 144 653 души, а 2106 от тях са починали от усложненията, свързани с вируса.

Япония е една от малкото страни в света, която поддържа и публикува такава статистика. Според автора на статията тя дава възможност на други страни да разберат как пандемията и свързаните с нея мерки влияят върху психичното здраве на хората от най-уязвимите слоеве от населението, предава "Фокус"

В същото време в Япония не е имало карантина, а разпространението на самия Ковид-19 се оказва не толкова голямо, колкото в други страни. Така че в други държави статистиката за самоубийствата може да е еднаква или дори по-висока, твърдят експерти.

Япония отдавна се бори с този проблем, където самоубийството е причина за смъртта в 18,5 случая на 100 хиляди, докато средната стойност за света е 10,6. Но през последните 10 години в източноазиатската страна тази статистика намалява.

Сега, след появата на пандемията, започна рязко увеличение на броя на самоубийствата най-вече при жените - с 83% повече в сравнение с октомври миналата година. Има редица причини за това. По-специално, жените са по-склонни да работят на непълен работен ден в хотели, заведения за обществено хранене и търговия, където има значителни съкращение на персонал. Ето защо по време на проучването 27% от японските жени и само 10% от мъжете отбелязват влошаване на психологическото здраве по време на пандемията.

Отделно, проблемът със самоубийството в Япония се отнася до децата, това е единствената държава от Г7, където тя е основната причина за смърт сред хората на възраст от 15 до 39 години. По време на пандемия те допълнително се сблъскват с домашно насилие, стрес и неуспех в училище. Ето защо дори деца на пет годинки се обръщат към горещата линия. Според проучване на японския център, 75% от японските деца през пролетта по време на пандемията са показвали признаци на стрес.

Освен това в Япония не е обичайно да търсите помощ и да признаете самотата си, да говорите за депресията. Така че, докато държавата предприема мерки за намаляване на степента на самоубийства, експертите казват, че цялото общество трябва да се промени.

Проблемът важи и за японските звезди. Именно поради тази причина, Хана Кимура, професионален борец и телевизионна звезда, загина през лятото. Тя беше засипана с негативни съобщения от потребители на социалните медии. Поради пандемията тя не можеше да води битки, започна да прекарва повече време в четене на съобщения в социалните мрежи и не издържа на натиска. Сега майка ѝ създава фонд за борба с кибертормоза в нейна памет.

В същото време експертите се опасяват, че Япония ще се изправи пред трета вълна от пандемията, която може да доведе до карантина и много по-сериозни последици за икономиката на страната, а оттам и до големи психични проблеми за японците, пише CNN.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Изобщо не ме учудва, защото това което става е по страшно и от смъртта дори. Сигнализирай за неуместен коментар