Нова разработка: Устройство дава резултати от PCR тест за 5 минути

Изследването на биологичния материал се извършва чрез специално приложение

30.11.2020 | 11:33 Редактор: Ивет Арабова
Нова разработка: Устройство дава резултати от PCR тест за 5 минути

Учени в Сингапур представиха портативно устройство, с чиято помощ резултатите от PCR тест за коронавирус са готови само за 5 минути. Информация за това предостави Хандер Сим – главен технически директор на компания "Cell ID”, разработила уреда.

Той обясни, че намазката от носоглътката се смесва с малко количество специален разтвор, което гарантира, че генетичният материал е достатъчен за откриването на вируса. После всичко това се поставя в малък отвор на новото устройство, чийто размер е съпоставим с банковите карти, информира БГНЕС.

С помощта на USB-порт устройството се включва към компютър и изследването на биологичния материал се извършва чрез специално приложение. Положителният резултат за наличието на коронавирус може да бъде получен в рамките на 5 минути, подчерта Сим.

Уредът е подходящ за ползване на летищата, където практически масово се вземат проби за коронавирус. В Сингапур се използва антигенен тест, резултатът от който излиза след 30 минути. Но подобни изследвания не са достатъчно точни, каквито са PCR тестовете. 

Снимка: Bloomberg/Jason Alden

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Малко като тест за бременност Сигнализирай за неуместен коментар