Чехия отпуска мерките, отварят ресторанти и фитнеси

Нощният комендантски час ще бъде отменен

30.11.2020 | 10:02 Редактор: Ивет Арабова
Чехия отпуска мерките, отварят ресторанти и фитнеси

След извънредно заседание на кабинета в неделя чешкото правителство обяви, че повечето ограничения срещу Ковид-19 ще бъдат облекчени от четвъртък, пише европейската редакция на "Politico".

Ще могат да отворят врати всички ресторанти и кръчми, но с ограничени места на закрито. Магазини и фитнес центрове също ще отворят отново, стига да има само един човек на 15 квадратни метра.

Религиозните служби могат да бъдат възобновени и нощният комендантски час ще бъде отменен.

Освен това правителството увеличи броя на хората, които имат право да се събират на открито от 6 на 50 и отмени забраната за консумация на алкохол публично. Ще бъде запазена заповедта за носене на маски във всички закрити пространства и на избрани обществени места.

Решението дойде, след като министрите решиха единодушно да намалят оценката за риска в страната на основата на спад на новите заразявания и хоспитализации, информира "Фокус".

Междувременно повечето училища ще отворят отново със задължително носене на маски и седмични редуващи се класове, за да се запази размерът на класа малък, считано от 7 декември. Въпреки това министърът на здравеопазването Ян Блатни предупреди чехите да не очакват повече облекчения на режима през тази година.

"Изключително малко вероятно е до края на годината да достигнем по-ниско (рисково) ниво“, каза Блатни.

Към неделя Чешката република е регистрирала 518 649 случая на Ковид-19 и 8054 смъртни случая.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК