Курц: След 7 декември ще трябва да живеем с масивни ограничения

Според него трябва отново да заработят търговията и училищата

29.11.2020 | 16:40 Редактор: Искра Ангелова
Курц: След 7 декември ще трябва да живеем с масивни ограничения

В интервю пред ежедневника "Клайне цайтунг" днес федералният канцлер на Австрия Себастиан Курц попари очакванията за бързо разхлабване на ограниченията след изтичане на срока на локдауна, в който се намира страната.

"След 7 декември ще трябва да живеем с масивни ограничения. В никакъв случай няма да бъдат предприети прибързани стъпки за разхлабване на мерките. За всекиго трябва да е ясно, че седмици и месеци ще живеем с известни ограничения", заяви канцлерът.

Според Курц целта е на 7 декември внимателно да бъдат свалени мерките и отново да заработят търговията и училищата.

"Това обаче зависи от броя на заразените. Колкото по-високи са те, толкова по-трудно ще бъде да предприемем стъпки по отварянето, допълва канцлерът.

По-нататък в интервюто той подчертава, че е необходимо да се направи всичко за предотвратяване на трети локдаун. Голям шанс за постигането на тази цел Курц вижда в насрочените за декември масови антигенни тестове, с които могат да се локализират заразените и да бъдат предотвратени нови заразявания.

"В сряда, 2 декември, ще бъдат представени плановете на австрийското правителство във връзка с дебата за отваряне на ски районите след Коледа поради пандемията. Но дебатът трябва да се води диференцирано. В момента пистите са затворени и отсега е ясно, че спортните съоръжения няма да бъдат сред първите, които ще бъдат отворени след 7 декември", подчерта той, цитиран от "Труд".

"Но въпреки това - федералното правителство има намерение да осигури повече възможности за спорт в обозримо бъдеще, особено ако това е под открито небе и става дума за индивидуални спортове. Същевременно въпросът с туризма трябва да се разглежда отделно от спорта. Едно е ясно: развлечения след скиспорт ще има отново най-рано след една година", конкретизира Курц.

По въпроса за високия брой заразени и заболели по време на втората вълна и дали правителствените мерки не са взети късно, канцлерът е на мнение, че намеренията му за твърд локдаун, който да бъде въведен по-рано, са срещнали съпротивата на някои партии и на шефовете на някои провинции с аргумента, че в такъв случай населението няма да е убедено в мерките и няма да ги спазва.

Опитите му за налагане на по-строги мерки в края на октомври не са били одобрени от мнозинството. Ввпървата фаза на локдауна училищата са останали отворени поради липса на мнозинство, одобряващо тази мярка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години