Лекарство срещу подагра ще бъде тествано срещу Ковид-19

Изпитанията ще бъдат направени в рамките на проекта RECOVERY

29.11.2020 | 08:35 Редактор: Искра Ангелова
Лекарство срещу подагра ще бъде тествано срещу Ковид-19

Противовъзпалителното лекарство Колхицин ще бъде тествано срещу Ковид-19 във Великобритания, съобщи Ройтерс. Това е поредният опит съществуващи медикаменти да бъдат проверени дали могат да помогнат срещу новия коронавирус.

Изпитанията ще бъдат направени в рамките на проекта RECOVERY. Това е най-голямото клинично изпитание в света за лечения за пациенти, приети в болница с Ковид-19.

Най-малко 2500 пациенти ще получат Колхицин, за да бъде проверено действието на медикамента срещу новия коронавирус. Лекарството се използва за лечение на подагра.

"Колхицинът" е привлекателен за оценка за ефикасност, защото е познат, използва се широко, не е скъп и се продава по цял свят" - каза проф . Питър Хорби от Оксфордския университет, който ръководи изследването.

Цената на "Колхицин" е 124 щатски долара за 30 таблетки.

Възпалението има голяма роля при Ковид-19. За друго противовъзпалително - "Дексаметазон", вече беше доказано, че намалява смъртните случаи при тежко болни от Ковид-19, съобщава "Труд".

В началото на месеца започна оценка и на аспирина дали е възможно да помага при Ковид-19, като намали кръвните съсиреци.

Други лекарства, тествани в рамките на проекта RECOVERY, са антибиоиткът азитромицин и коктейлът с антитела на "Ридженерън".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
1 rate up comment rate down comment 2
Петр6
преди 3 години
В Турция го купих за 9 лева две опаковки по 30 таблетки . Лекарства отдавна купувам само от там- по евтино е в пъти и са по-качественни. От личен опит. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Както и Ринитидина за язва го спряха, защото не е скъп и се оказа, че помага при ковид19... и с това ще стане същото. Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 3
Niki
преди 3 години
Колхицина 30 таблетки в Гърция струва 8 евро 1000 мг.Сега ще повишат и неговата цена.В България преди да изчезне струваше 15 лева 500 мг.124 долара е спекула. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 5
Инфекционист
преди 3 години
Най-ефикасното лекарство срещу " Сигнализирай за неуместен коментар