Охрид възстанови разрушения паметник на загиналите българи от кораба “Илинден”

Коментар направи и кметът на Охрид Константин Георгиевски

28.11.2020 | 14:53 Редактор: Искра Ангелова

Посегателство върху паметта. Вандали разрушиха възпоменателния паметник на българите, загинали на кораба "Илинден" в Охрид. Външното ни министерство реагира мигновено. Реакцията от страна на Република Северна Македония също не закъсня. A ден след вандалската проява, възпоменателната плоча беше възстановена.

Стилизираната капка с 15 рози в памет на загиналите българи в Охридското езеро – вече я няма. До вчера възпоменателната плоча напомняше за трагедията преди 11 години, когато корабът "Илинден" потъна в Охридското езеро. Животът си загубиха 15 българи. 

Сега вместо паметник, има купчина камъни. За вандалския акт сигнализира българското външно министерство.

"Подобно отношение към паметта на българските туристи, загинали на 5 септември 2009 г., е недопустимо. Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония", заявиха от МВнР.

Поругаването на български паметник не е първото, на което сме свидетели. Преди 4 години журналистът Миленко Недялковски разруши с чук паметна плоча за загиналите български войници по време на битката на връх Каймакчалан през Първата световна война. 

Поредното посегателство срещу български паметник коментира и Александър Урумов – директор на пресцентъра на министерството на отбраната. 

"Това е нечовешка, сатанинска омраза към България и българите. Такава омраза се нуждае от дълго и ефективно лечение, а не от отстъпки и слабохарактерност", написа Урумов.

Коментар направи и кметът на Охрид Константин Георгиевски.

"Този паметник ще остане символ и съчувствие към паметта на загиналите български туристи" на 5 септември", заяви той.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Сара
преди 3 години
Колеги, поинтересувайте се - паметниците са два! Купчината камъни е на брега на Охридското езеро от 2010 година, там има малка плоча с надпис "Да не се забравя"... Капката е открита през септември 2020 г. ... Сигнализирай за неуместен коментар