Всеки пети, преболедувал Ковид-19, е с психично разстройство

Това показва проучване направено между 62 000 участници

28.11.2020 | 11:22 Редактор: Ралица Братанова
Всеки пети, преболедувал Ковид-19, е с психично разстройство

Ковид-19 повишава риска от развитието на психично разстройство и обратното, наличието на психично разстройство повишава вероятността от развитие на Ковид-19 при сблъсък с новия пандемичен коронавирус, констатират изследователи от Факултета по психиатрия на Оксфордския университет и Оксфордския здравен биомедицински изследователски център към Националния институт за здравни изследвания (NIHR) във Великобритания. 

Почти при 1 на всеки 5 души, прекарали Ковид-19, се поставя диагноза за психично разстройство в следващите 3 месеца;

При 1 от четирима от тези пациенти не се е наблюдавал психиатричен проблем преди коронавируса;

Пациентите с налични психични разстройства вероятно са по-склонни да боледуват от коронавирус, пише Puls.bg.

Това са изводите, направени от изследователите след преглед на електронните здравни досиета на 69 милиона души от САЩ, които включват над 62 000 случая на Ковид-19.

При всеки пети преболедувал новото заболяване 90 дни след положителния PCR тест се отчита наличие на тревожност, депресия или безсъние. Този резултат се наблюдава два пъти по-често в сравнение с пациенти, прекарали други заболявания за същия период, правят сравнение експертите.

Сред пострадалите от коронавирусна инфекция по-често се среща и проява на деменция. При хората вече с анамнеза за психично разстройство се засича поставяне на нови психиатрични диагнози, допълват те.

Заключението на изследователския екип е, че като цяло при една пета от преболедувалите Ковид-19 е поставена диагноза за психично заболяване.
По думите на проф. Пол Харисън проучването реално потвърждава подозренията, че психичното здраве на засегнатите от COVID-19 е изложено на риск. Според него това налага необходимостта институциите да се подготвят в осигуряването на психо-емоционална подкрепа при тези пациенти. 

Научният екип смята, че следва да се открият причините за тази връзка и да се потърсят адекватни терапии.

Получава се твърде висок процент вероятност Ковид-19 да развият хората, които имат налична психиатрична диагноза преди срещата с новия коронавирус – 65%, което също е неочакван резултат за експертната общност и налага проучване. Според изследователския екип наличието на психиатрично разстройство трябва да бъде добавено към списъка с рискови фактори за развитие на Ковид-19.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


4
0 rate up comment rate down comment 0
само простотии
преди 1 година
Пишете само глупости...Ето какво се случи с мен по време на ковид и предполагам и с останалите е така...В България заплатите са мизерни и имах хубава и приятна работа навън, от която спестявах пари, а и имах възможност да видя света...Имах мечти и планове за бъдещето...Да спестя, пътувам и т.н...По време на ковид не можех да работя и бях принудена да стоя затворена и чакам отново да замина, което ме изтощи психически максимално...Всеки ден медията ни промиваше мозъка и смазваше психически... Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
2
2 rate up comment rate down comment 0
Марта
преди 3 години
Симптомите,които се изреждат са свързани с посттравматичен стресов синдром или тревожно разстройство.От 8месеца хората са заливани с информация за новия вирус,показват се чували за трупове,дава се разнопосочна информация за симптомите.Насажда се страх и чувство на безпомощност.Нивото на серотонина пада и следват изброените по-горе симптоми. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
Bluf
преди 3 години
То всеки 3ти без корона има психически проблем Сигнализирай за неуместен коментар