Офертите на мафията да купува на безценица ресторанти и хотели са се удвоили

Организираната престъпност е много добре осведомена кой е изпаднал в голямо затруднение

28.11.2020 | 10:05 Редактор: Юлия Христова
Офертите на мафията да купува на безценица ресторанти и хотели са се удвоили

Офертите на мафията да закупува на безценица кафенета, ресторанти, хотели и магазини в Милано са се удвоили от юни до ноември тази година – твърди изследване.

"Престъпността по време на Ковид“ на Търговската камара в най-поразения от новия коронавирус голям италиански град. Публикацията е плод на съвместна работа с антимафиотите в Ломбардия начело с прокурорката Алесандра Долчи, които отдавна бият тревога за опасността от масирано инфилтриране на организираната престъпност в поставената на колене от пандемията легална търговска дейност. Едно истинско нашествие, борбата срещу което, според магистратите, е изключително трудна, тъй като поне досега оплакалите се от икономическата агресивност на мафията собственици на заведения за хранене, хотели и магазини се броят на пръстите на едната ръка.

Като основна причина за това мълчание на бизнеса изследването на Търговската камара в Милано сочи на първо място факта, че организираната престъпност е много добре осведомена кой е изпаднал в голямо затруднение и ще бъде склонен да продаде бързо и на безценица. Що се отнася до втората причина, то тя се знае отдавна – мафията плаща веднага и в брой, като обикновено се доверява за далаверите си на опитни адвокати и нотариуси, а и винаги закриля жертвите си от посегателствата на други мародери. На трето място в сегашните едва ли не екстремни за икономиката условия банките не са склонни да финансират закъсали предприятия и търговски обекти, осъждайки ги така на фалит и съответно пращайки ги най-безцеремонно в ръцете на организираната престъпност. Която обикновено започва да ги "ухажва“ с помощи, а след като те се натрупват, идва ред на изпитания способ за тяхното връщане - офертата за закупуване.

При по-големите предприятия, където стопаните са акционери, обикновено мафията придобива дялово участие, като според "Престъпността по време на Ковид“ през юни тя се е задоволявала с 9 % от акциите, но в началото на ноември вече слага ръка на 19%.

За съжаление от юни до ноември са се увеличили рязко и кражбите на стоки и имущество от търговските и туристическите обекти в Милано – тенденция, която според изследването на Търговската камара също е "подклаждана“ от организираната престъпност с цел да се намали тяхната цена, пише "Монитор".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години