Уволниха трима полицаи, пребили тъмнокож музикален продуцент в Париж

Във Франция се провеждат и протести срещу спорен закон

27.11.2020 | 18:15 Редактор: Ивет Арабова

Скандал с полицейско насилие над тъмнокож във Франция. Трима униформени са уволнени, след като бяха заснети да пребиват музикален продуцент в Париж. Инцидентът се случва на фона на протестите в страната срещу спорен закон, забраняващ публикуването на видеа и снимки на полицаи.

В продължение на повече от 5 минути музикалният продуцент Майкъл е подложен на побой в студио в Париж от трима полицаи. По думите му, освен че е понесъл множество удари с полицейски палки, е станал обект и на расистки нападки. Ситуацията се разиграва миналата събота, но за нея става ясно едва вчера, след като новинарски сайт публикува кадри от побоя. 

В официалния доклад на униформените е посочено, че тъмнокожият мъж е привлякъл вниманието им, тъй като се разхождал без маска по улиците. След като е пребит, той е задържан и са му повдигнати обвинения в съпротива при арест. По-късно обаче прокурорите отхвърлиха обвиненията и вместо това започнаха разследване срещу служителите, които вече са отстранени от работа. 

"Хората, които трябва да ме пазят, ме нападнаха. Не съм направил нищо, с което да го заслужа. Самао искам тези трима души да бъдат наказани съгласно закона", каза Майкъл.

Действията на органите на реда бяха разкритикувани от политици и спортисти. Публикуването на кадрите идва в момент, когато правителството на президента Еманюел Макрон се опитва да прокара спорен закон, ограничаващ споделянето онлайн на видеа и снимки на полицаи. Проектозаконът предизвика протести на журналисти и активисти, загрижени, че ще позволи полицейската жестокост да остане неразкрита и безнаказана.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК