Amazon дава бонуси на служителите си, които са "на първа линия"

Компанията ще похарчи над 500 млн. долара за еднократните празнични плащания

27.11.2020 | 12:33 Редактор: Искра Ангелова
Amazon дава бонуси на служителите си, които са

Американският технологичен концерн Amazon предоставя на служителите на "на първа линия" еднократен бонус, за да сподели своята благодарност за тяхната работа, насочена към "пика на празничния сезон", обяви компанията в четвъртък.

В публикация в корпоративния блог Дейв Кларк, старши вицепрезидент на Amazon по търговията на дребно, заяви, че персоналът на пълен работен ден, нает от компанията от 1 до 31 декември, ще получи бонус от по 300 долара. Работниците на непълно работно време, наети в същия срок, ще получат бонус от 150 долара.

"Бил съм в Amazon от 22 празнични сезона и този определено е най-малкото уникален“, каза Кларк. "Благодарен съм на нашите екипи, които продължават да играят жизненоважна роля в обслужването на своите общности".

Amazon заяви, че ще похарчи над 500 млн. долара за еднократните празнични плащания. През юни Amazon също похарчи 500 млн. долара за бонуси "Благодаря" за служители от фронтовата линия, които продължиха да идват да работят на фона на пандемията от коронавирус.

От март насам компанията е похарчила милиарди долари за инвестиции, свързани с коронавируса, включително увеличаване на заплатите, предпазни средства и подобрени мерки за почистване, както и за изграждане на възможности за тестване. Amazon въведе временни увеличения на заплатите и двойно заплащане за извънредния труд в разгара на пандемията, но и двата стимула приключиха през юни, примпомня Bloomberg. 

Оттогава работниците в складовете изразиха разочарование от факта, че доплащането им за рисковете е било намалено, въпреки че пандемията продължава и все още са изправени пред повишен риск за здравето и безопасността на работното място. През октомври Amazon разкри, че над 19 000 от нейните служители на първа линия в САЩ са се разболели от коронавирус между 1 март и 19 септември.

Amazon защити решението си да прекрати действието на увеличаването на заплатите и да удвои заплатите за извънреден труд, като заяви, че тези премии за заплати са обявени, за да "помогнат за задоволяване на увеличеното търсене“ от онлайн поръчки, което оттогава се е стабилизирало, съобщава Investor.bg.

Съвсем наскоро Amazon се сблъска с критики от страна на някои служители, че се опитва да привлече нови служители с бонус от 3000 долара, за да осигури достатъчно персонал за празничния сезон, като същевременно предлага ваучери за пуйки за Деня на благодарността на съществуващите си работници. По-рано през тази седмица синдикален протест, организиран от група работници в склад в Алабама, стана публично достояние, рядка стъпка за компания, която се старае да отблъсне сформирането на синдикални организации в своите редици.

Търговците на дребно, включително Walmart и Target, също изплащат бонуси на своите работници с настъпването на сезона на празничните пазарувания.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК