Почина легендарният Диего Марадона

По-рано този месец той претърпя операция на тромб в мозъка

25.11.2020 | 18:34 Редактор: Ивет Арабова

Легендата на световния футбол Диего Армандо Марадона почина.  Той е претърпял сърдечен арест в къщата си в Тигре, пише "Daily Mail".

Най-великият футболист, живял някога, олицетворение на Бога или просто Дон Диего – Марадона предизвиква огромен интерес не само по време на шеметната си кариера, но и през целия си живот. От талантлив футболист, Марадона се превръща в истинско божество на терена. Той е всеотдаен, играе на кален терен, владее до съвършенство топката. Като играч на "Наполи", Марадона извежда Аржентина до световната купа през 1986 г. В мача срещу Англия на четвъртфиналите, Марадона вкарва един от най-скандалните голове в историята на футбола. Гол, за който той самият признава, че е отбелязан с Божията ръка. 

Фатално влияние върху кариерата и личния му живот оказват наркотиците. Близостта с неаполитанската мафия му осигурява огромни запаси от дрога, която го направи зависим. През 1991 година е наказан за 15 месеца, след като дава положителен тест за кокаин. Това е и началото на края на кариерата му в "Наполи". По време на световното първенство в САЩ през 1994 г., точно преди двубоя срещу България от груповата фаза, Марадона отново дава положителен тест. За влиянието на наркотиците говори открито. 

"Ако не ги бях приемал, сигурно щях да бъда феноменален играч. Когато топката се оказваше в краката ми, публиката беше във възторг. Но сега, когато съм на 53 години, се чувствам като на 80. Не изживях живота си като нормален човек", сподели приживе легендата.

Свиреп бохем, ароганент, понякога дори вулгарен, Марадона е истински, а феновете по целия свят го обожават. Преди няколко седмици Марадона беше опериран за премахване на тромб в мозъка. На 60-ия си рожден ден на 30 октомври заявява с усмивка,  че мечтае да вкара само още един гол срещу Англия, но този път с дясната ръка. В кариерата си има почти всичко – Златна топка, приза за футболист на XX век. "Таймс" го определя за най-добрия футболист на световни първенства. Марадона печели сърцата на милиони хора по света. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 0
Справедлив
преди 3 години
Бог да го прости! Ще живее още много години в спомените на хората. Сигнализирай за неуместен коментар