Българи в чужбина разкриха как работят мерките в Европа

В Германия новите ограничения, въведени в началото на месеца, ще струват 19 млрд. евро

25.11.2020 | 09:14 Редактор: Юлия Христова

От месец вече в редица европейски страни влязоха в сила по-строги ограниченията. Причината е увеличаването на случаите на коронавирус и опасенията, че здравните системи няма да издържат. Как работят мерките на практика - разказват българи, които живеят зад граница. 

В Италия взетите мерки са на регионално ниво. Страната е разделена на 3 зони – червена, оранжева и жълта. Ограниченията за всяка една са различни, като най-строги са те за червената. Кафенетата и ресторантите бяха сред първите затворени обекти във Флоренция, и така животът в града, привличащ туристи от цял свят, спря. Това разказва Ася Гардели, която живее в красивия италиански град.

"Вече втора седмица магазините са затворени, като работят само тези за хранителните стоки, аптеките, детските дрехи и козметичните магазини. Също така и фризьорските салони. Локдаунът тук при нас, както във всички региони включени в червената зона, ще продължи засега до 3 декември", каза Ася Гардели.

Правителството и този път взима сериозни икономически мерки за подпомагане на фирмите, които са във финансово затруднение. Отпуснати са нови 8 млрд. евро за предприятията в червената зона. Заради Ковид кризата обаче много хора са на ръба.

"Има една много тъжна статистика тук. От началото на локдауна през март и април са се се самоубили, поради тежко финансово положение, над 70 души", допълни тя.

В Германия новите ограничения, въведени в началото на този месец, ще струват 19 млрд. евро. Фирмите, които са засегнати, получават финансова помощ от държавата. За обстановката в страната разказва Десислава Кун.  

"Сбирките по домовете, частните партита и купони са разрешени само с по две семейства. Глобите за нарушения са много високи. Наши познати бяха глобени – домакинът с 2500 евро, а всеки от присъстващите с по 250 евро. Затворени са всички хотели, заведения, дискотеки, клубове, кафета, ресторанти. Разрешено е само взимането на ядене за вкъщи или доставки по домовете", обясни Десислава.

За разлика от първия локдаун от пролетта, в момента в Германия работят всички магазини. А децата продължават да ходят на училище.

"От 2 ноември насам, след засилените мерки в Германия, учениците от 5 клас нагоре учат с маски в училище, учи се на отворени прозорци, а ако температурите са много ниски, класните стаи се проветряват на всеки 15-20 минути", посочи още Кун.

Ограниченията не променят тенденциите, свързани с нивото на заболеваемост в Германия, но също така не създават увеличение в темпото на разпространение на заразата.

Светлина в тунела дава Франция, която обяви облекчаване на ограничителните мерки. Това ще стане на три етапа.  

"Във Франция се наложи да бъде въведен частичен локдаун, поради високия брой заболели от Ковид-19. Имахме дни с над 70 000 хиляди случая, а ефектът от предприетите мерки не закъсня и спадна чувствително", разказа Марина Николаева.

Във Франция са затворени всички магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост. Дори покупката на книги е невъзможна. Остават затворени клубове, фитнеси, както и дискотеките, които не са отваряли от март. Работят аптеките, хранителните магазини, банките, медицинските кабинети и доставчиците. Предприемачите и бизнесът там разчитат основно на доставки по домовете. 

"Студентите минахме на онлайн обучение, а учениците продължават да ходят присъствено на училище – от 1 септември носенето на маски в час е абсолютно задължително", твърди тя. 

Хората във Франция имат право да напускат домовете си след попълнена декларация и само в строго определени случаи.

"Имаме право да излезем с попълнена декларация и по уважителни причини – по работа, за пазар, за покупка на лекарства или по здравословни медицински причини, ако консултацията с лекар не е възможна онлайн. Също така имаме право на едночасова разходка от мястото на живеене. Ако ни хванат навън без маска или без декларация, глобата е от 135 евро и се удвоява при повторно неспазване на мерките", допълни Николаева. 

В Италия, Германия и Франция очакват мерките да бъдат разхлабени около Коледа, но Световната здравна организация препоръча тази година празниците да преминат в тесен семеен кръг.

Вижте повече в репортажа на Емилия Ангелова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
9 rate up comment rate down comment 5
Илияна
преди 3 години
А при нас в Бг имам чувството, че и пръднята е Ковид 19... Световна тайна конспирация е това с Ковид 19 Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 4
Росица
преди 3 години
И при нас самоубийствата нарастнаха ама кой го е грижа, важно е само болните от Ковид защото те носят добра печалба! Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 10
Нина
преди 3 години
Трябва да взимаме пример Сигнализирай за неуместен коментар