Български лекар в Германия: Трябваше да има тотален локдаун

Страната ще въведе нови мерки срещу коронавируса, които ще са в сила до Коледа

24.11.2020 | 20:30 Редактор: Искра Ангелова

Германия ще въведе нови мерки срещу коронавируса, които ще са в сила до Коледа. Какви ще са те, ще стане ясно утре и зависи от всички 16 провинции в страната. А до какво доведе меката карантина там и защо ограниченията закъсняха - разказ на български лекар, който работи там.

Т.нар. "мека карантина" не е довела до бърз спад на новите случаи, смята българският лекар Стоян Монев, който работи в интензивното отделение на болница в окръг Гютерсло, в Северен Рейн-Вестфалия.

"Мерките трябваше да се въведат 2 седмици по-рано, трябваше да има тотален локдаун от медицинска гледна точка, за да може да е по-кратък и да се овладеят новозаразените случаи", сподели Стоян Монев.

В Германия от 2 ноември са затворени заведенията, магазините за нехранителни стоки, но училищата останаха отворени. Броят на новите случаите започна да спада едва сега.

"Изчислиха, че 75% от контактите на хората могат да бъдат спрени, без училищата да се затварят. Не сме сигурни, че на практика съществува", допълни специалистът.

А самият д-р Монев, разказва, че и в Германия има разминаване между политиците и лекарите, а хората не искат да променят ежедневието си. 

"Това означава, че ще има среден път между тоталния локдаун и пълен хаос. Най-големият ужас е хората да умират на болницата пред стълби", допълни той.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 1
Стефанов
преди 1 месец
Колегатя да не дава акъли,аман от такива Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Пи
преди 1 месец
"на болницата пред стълби" това ще да е нещо ново! А в Германия магазините за нехранителни стоки не са затворени. Журналист е синоним на ЛЪЖЕЦ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Лилия Спасова
преди 1 месец
Искам да попитам дали предлагате дамски маратонки? Сигнализирай за неуместен коментар