Коледата невъзможна: Европа търси начин да спаси празника

Ще има ли координиран подход към премахването на мерките?

24.11.2020 | 11:34 Редактор: Тодор Петров
Коледата невъзможна: Европа търси начин да спаси празника

Европа се стреми да предпази коледните празници от коронавируса. Kонтинентът проучва начини да позволи на хората да празнуват, без да възобнови пандемията. Държавните ръководители ще изложат планове за празничния сезон през следващите дни, съобщава Bloomberg.

"Ще направим предложение за постепенен и координиран подход към премахването на мерките", заяви миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ това ще бъде много важно, за да се избегне риска от поредната вълна.

Германия 

Най-голямата икономика в Европа се придвижва към разширяване и затягане на своите ограничения до 20 декември, включително допълнителни ограничения за частни събирания, гласи предложение на държавните лидери. Канцлерът Ангела Меркел ще се срещне с 16-те федерални премиери в страната в сряда, за да се договори план, който може да включва забрана за продажба на фойерверки за новогодишната нощ.

Великобритания 

Правителството на Борис Джонсън търси начини за облекчаване на ограниченията за няколко дни по време на празничния период, така че семействата да могат да се събират. Университетите получиха достъп до масови тестове, така че студентите да могат да пътуват безопасно у дома. 

В Англия на 2 декември отново трябва да влезе в сила диференцирана система от регионални ограничения, която да замени настоящото блокиране, но ще бъде по-строга от мерките преди икономическото затваряне на 5 ноември. 

"Всички работим заедно, за да се опитаме да постигнем съгласуван набор от правила за Коледа", заяви в министърът на здравеопазването Мат Ханкок.

Франция

Президент Еманюел Макрон ще детайлизира постепенното премахване на втората блокада с два приоритета: избягване на трета вълна и подкрепа на търговците на дребно през последните седмици преди Коледа. 

Магазините, извън търговците на хранителни стоки, се надяват да им бъде позволено да бъдат отворени около 1 декември, като френската версия на "Черния петък" ще бъде отложена за 6 декември. Ресторантите и баровете трябва да останат затворени през празничния сезон и ограниченията за пътуване също ще останат в сила за известно време.

Италия 

Правителството изготвя план за контрол на социалните контакти до Нова година, а служителите обмислят да оттеглят полицейския час до 23:00, за да се даде на хората повече време за закупуване на подаръци според Corriere della Sera. 

"Италианците ще трябва да се подготвят за трезва Коледа без големи партита, прегръдки и целувки, тъй като една седмица на неограничени социални събирания би довела до рязко засилване на пандемичната крива с повече смъртни случаи и натиск върху интензивните отделения. Страната не може да си позволи това", каза министър-председателят Джузепе Конте през миналата седмица.

Испания 

Премиерът Педро Санчес предупреди, че тази Коледа ще бъде различна, като заяви, че приоритетът е да се избегне трета вълна. С падането на броя на заразените се работи по план за възобновяване на активността в някои региони. Каталуния отваря отново барове и ресторанти.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Тази Коледа ще е като никоя друга Сигнализирай за неуместен коментар