Съдят белгийски полицай за убийство на дете

22.11.2020 | 12:09 Редактор: Радостина Димитрова
Съдят белгийски полицай за убийство на дете

Белгийският подход към контрола над нелегалната миграция ще бъде във фокуса на вниманието в понеделник, когато полицай ще бъде изправен пред съда за смъртта на 2-годишно кюрдско дете, предаде АФП.

Мауда е фатално простреляна през май 2018 г., когато полицаят открива огън по микробус, шофиран в страната от трафиканти, които превозват мигранти към Великобритания.

Служителят на реда заявява, че е възнамерявал да простреля гума, за да спре превозното средство по време на гонка с висока скорост, но неговата кола кривнала и куршумът се отклонил, предаде БНР.

Трагедията предизвика скандал в Белгия, а за правозащитниците се превърна в символ на опасността от криминализиране на нелегалната миграция.

Полицаят е около 40-годишен баща на две деца с 8-годишен в правоохранителните органи, името му не се съобщава.

Той е изправен пред обвинение в непредумишлено убийство и ще се изправи пред съда в Монс заедно с двама иракски кюрди – шофьорът на микробуса и предполагаемият трафикант.

Полицаят не отрича, че е стрелял, за да спре превозното средство, но твърди, че не е знаел, че в него е имало мигранти.

Родителите на Мауда, който са напуснали Ирак през 2015 г. и са възнамерявали да стигнат до Великобритания, са се установили в Белгия след смъртта ѝ, получавайки разрешение по хуманитарни причини.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК