Нова Зеландия: Една крачка пред коронавируса

В момента в петмилионната страна има само 60 активни случая

21.11.2020 | 22:30 Редактор: Радостина Димитрова
Нова Зеландия: Една крачка пред коронавируса

Нова Зеландия бе сред първите страни, преборили коронавируса. В продължение на 100 дни там нямаше нито един заразен. В момента в петмилионната страна има само 60 активни случая. Каква е рецептата на Джасинда Ардърн?

През пролетта, когато в Нова Зеландия всъщност беше есен, страната тъкмо беше преживяла онова, което министър-председателката Джасинда Ардърн нарече "най-строгите ограничения в най-новата ни история", пише Дойче веле.

"Това бяха пет седмици, през които ние работехме и живеехме по начин, който само допреди два месеца би ни се струвал немислим", заяви Ардърн.

С няколко крачки напред

Това се случи в началото на март 2020, когато по цял свят се разнесе новината за разпространението на новия коронавирус. "Но ние направихме онова, което бе необходимо и се справихме с общи усилия", заяви тогава Ардърн. Нейното правителство си бе поставило за цел бързо и с твърди мерки да се справи с вируса - с усилията на всички в петмилионна Нова Зеландия.

Затова министър-председателката придружаваше своите съграждани през времето на локдауна чрез обръщения в социалните медии. Тя например увери децата, че на Великденския заек ще му бъде разрешено да ги посети, защото неговата работа спадала към групата на системно релевантните професии. Медицинският екип на правителството непрестанно разясняваше (и продължава да разяснява) във Facebook важните информации, свързани с COVID.

Когато през юни бе съобщено, че в страната вече няма нито един активен случай на коронавирус, министър-председателката Ардърн просто затанцувала от радост. "Дъщеря ми нямаше никаква представа на какво се радвам толкова, но и тя танцуваше заедно с мен", признава Ардърн.

След 100 дни без коронавирус в Оукланд се появи ново огнище на зараза. Целият милионен град, който е най-големият в страната, незабавно и без колебания бе изпратен в локдаун. В момента там има само 61 активни случая на инфекция - предимно на хора, връщащи се от чужбина (57). В повечето от тези случаи заразата е вече под контрол.

Всички, на които бе изобщо разрешено да се завърнат от чужбина, са длъжни да прекарат 14 дни под карантина в хотел, където имат право само по веднъж дневно да правят кратка разходка из двора. Тъй като мнозина новозеландци искат да посетят родината си по Коледа, правителството бе принудено да търси допълнителни места за карантиниране, за да разреши на всички желаещи да се завърнат.

"Нова Зеландия продължава да се справя със ситуацията много добре, независимо че междувременно в страната се завърнаха близо 70 000 души, които съответно престояха в определените места за карантиниране", заяви Ардърн. "Но COVID вилнее из целия свят и ние сме длъжни да останем бдителни. Благодаря на всички, които работиха за досегашния ни успех - и най-вече на хората, които пазят нашите граници." Чуждестранни туристи нямат право да посещават страната, въпреки че тази забрана нанася сериозен удар на туристическия бранш.

"Останете здрави!"

Нова Зеландия междувременно се завърна почти към нормалното ежедневие. В страната носенето на предпазни маски не е задължително, но министерството на здравеопазването все пак съветва хората да го правят. Министър-председателката Ардърн продължава да дава съвети на съгражданите си чрез социалните медии.

Във връзка с един актуален случай на инфекция в Оукланд тя призова: "Правете снимки на местата, които посещавате, записвайте си името на всеки, с когото сте се срещали - правете всичко онова, което е наистина важно във времената на глобална пандемия. Останете здрави!". Заради нейната грижовност юзърите в Instagram са ѝ дали прякора "леля Синди".

"До следващия път, останете здрави!", бодро заявява Джасинда Ардърн в края на всяко свое включване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
За тях е една идея по-лесно! Сигнализирай за неуместен коментар