fallback

Меркел: Край на ограниченията, когато 60-70% от хората имат имунитет

Канцлерът подчерта, че никой няма да бъде принуждаван да се ваксинира

10.11.2020 | 11:25 Автор: Ивет Арабова

"В момента няма никаква нужда да говорим за разхлабване на мерките. Евентуално те дори трябва да бъдат затегнати", каза Ангела Меркел на онлайн съвещание на президиума на ХДС, информира телевизия n-TV. 

Канцлерът обяви, че ограниченията в обществения живот ще отпаднат напълно чак когато 60% до 70% от населението придобие имунитет срещу коронавируса - независимо дали вследствие на прекарано заболяване или благодарение на ваксинация. За първи път тя направи толкова конкретно изказване по въпроса.

"Ваксината няма да е задължителна"

Вчера канцлерът зае ясна позиция и относно самото ваксиниране. Меркел предполага, че след появата на ваксина първо ще бъдат имунизирани лекари, болногледачи и друг медицински персонал, както и хора от рисковите групи.

В свое видеообръщение от Берлин канцлерът подчерта изрично, че "никой няма да бъде принуждаван да се ваксинира". По думите ѝ, германското правителство се надява "твърде скоро" да има вече разрешителни за допусната ваксина. И наистина, белези за подобен пробив вече има, предава "Дойче Веле".

Пробив в производството на ваксина

Германската фирма "Biontech" от град Майнц и нейният партньор "Pfizer" публикуваха дългоочакваните данни от третата фаза на клиничните изпитания на потенциалната ваксина BNT162b2. От тях става ясно, че седем дни след инжектиране на втората доза препаратът е показал ефективност от над 90%.

Това означава, че 28 дни след първата имунизация се създава защита срещу коронавируса. Ваксинацията се състои от общо две дози по 30 микрограма. Колко дълго трае този имунитет засега не е ясно. "Biontech" и "Pfizer" са подали молба за спешна регистрация и в Америка.

Близо 44 000 души участват в изпитанието на потенциалната ваксина - сред тях има хора на възраст между 16 и 85 години, както и хора с предварителни заболявания като СПИН, Хепатит С или B и други. Студията по изследването на потенциалната ваксина продължава и ще следи здравословното състояние на участниците в продължение на две години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback