Расте броят на жертвите след труса, ударил Турция и Гърция

В надпреварата с времето, с помощта на куче, беше спасен и малкия Бусе

31.10.2020 | 14:06 Редактор: Юлия Христова

Расте броят на жертвите след опустошителното земетресение с магнитуд от близо 7, което вчера разлюля Турция и Гърция. 26 души са загубили живота си, над 800 са пострадалите. Спасителните операции продължиха цяла нощ. Неизвестен е броят на хората под отломките. Силен вторичен трус от 5 разтърси Турция отново тази сутрин. 

Безсънна нощ в Турция след мощното земетресение. Спасителни екипи с техника издирват оцелели изпод руините. Доброволци също се опитват да си проправят път през развалините с надеждата да открият жив човек. 

А в надпреварата с времето, с помощта на куче, беше спасен и малкия Бусе. Докато го извадят изпод руините, спасители разговаряха с него. Хиляди хора прекараха нощта под открито небе. Поне 20 сгради са разрушени в Измир. А много коли са смачкани под отломките. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че сред ранените в Турция петима души са оперирани, а осем са в реанимация. 

Трусът предизвика приливна вълна около Измир, както и на гръцкия остров Самос. Идил Гунгор, която работи като журналист и ръководи къща за гости в турския град Синаджик в провинция Измир, каза, че районът е бил засегнат повече от силата на водата, отколкото от самото земетресение.

Нейната къща за гости, в 100-годишна сграда, е била залята и в нея са плували риби. 

"Хората са шокирани. Не знаем какво ще се случи, ако има нова приливна вълна. Магазините в града са наводнени, а  стоките са унищожени", разказват местните. 

Блокирани са булеварди. А електричеството, интернетът и телефонните връзки прекъсват. 

В Гърция на остров властите призоваха хората да стоят на открито и далеч от сградите. Регистрирани са общо 196 вторични труса, 23 от които с магнитуд над 4. Тази сутрин обаче триус с магнитуд разлюля Турция. Силни имаше и в  Гърция, което отново събуди страховете на хората. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Кико
преди 3 години
Който сее смърт, смърт жъне! Сирия, Либия, Карабах Сигнализирай за неуместен коментар