Централните банки продават злато за пръв път от 10 г.

Узбекистан и Турция са осъществили най-много продажби през миналото тримесечие

30.10.2020 | 12:03 Редактор: Георги Камарашев
Централните банки продават злато за пръв път от 10 г.

Централните банки се превърнаха в продавачи на злато за пръв път от 2010 г. насам, докато някои страни производителки се възползваха от рекордните цени, за да потушат удара от коронавирусната пандемия.

Нетните продажби достигат общо 12,1 тона през третото тримесечие в сравнение с покупки за 141,9 тона година по-рано, става ясно от доклад на Световния съвет по златото. Продажбите са движени от Узбекистан и Турция, докато Руската централна банка отбелязва първата си тримесечна продажба от 13 г. насам.

Въпреки че потоците към борсово търгуваните фондове станаха двигател за поскъпването на златото през 2020 г., купуването от централните банки също помогна на пазара през последните години. Citigroup прогнозира миналия месец, че търсенето на злато от централните банки ще се възстанови през 2021 г., след като тази година се понижи от достигнатите рекордни нива през 2018 и 2019 г.

"Не е изненадващо, че при тези обстоятелства банките могат да погледнат към златните си резерви", заяви Луис Стрийт, анализатор на Световния съвет по златото.

Централните банки на Турция и Узбекистан са продали съответно 22,3 тона и 34,9 тона злато през третото тримесечие, посочват от организацията.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Мисля да си купя тон-два Сигнализирай за неуместен коментар