21-годишен тунизиец е терористът от Ница

Задържаха 47-годишен мъж във връзка с атентата

30.10.2020 | 10:31 Редактор: Георги Камарашев

21-годишен тунизиец е терористът от Ница, който уби трима души в църква. Мъжът е бил в Европа от месец, след като пристига на италианския остров Лампедуза с лодка, превозваща мигранти.

Според източници в полицията 21-годишният нападател е Брахим Аусауи. Той е от тунизийски произход. На 20 септември той пристига в Европа през италианския остров Лампедуза, който е ключов пункт за трансфера на нелегални мигранти от Северна Африка. Мъжът получава документ от италианския червен кръст. На 9 октомври пътува до Париж. В Ница пристига в четвъртък сутринта, когато извършва и нападението в църквата с викове "Господ е Велик".

"В нападателя намерихме копие на Корана, два телефона, ножа, с който е извършено престъплението - 30 см с режещ ръб 17 см. Намерихме и още два ножа, които не са използвани", заяви началникът на прокуратурата за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар.

Малко след атаката 21-годишният тунизиец беше прострелян от френската полиция и в момента се намира в болница в тежко състояние. Във връзка с терористичния акт е задържан още един мъж. Той е на 47 години и се смята, че е бил в контакт с нападателя Брахим Аусауи. Заради поредното жестоко нападение във Франция президентът Еманюел Макрон заяви, че броят на войниците, разположени за защита на обществени места - като църкви и училища - ще се увеличи от 3000 на 7000.

Трима души бяха убити при нападението. Сред жертвите е и служител на църквата, добре познат на общността. Както християни, така и мюсюлмани осъдиха терора.

Атаката в Ница дойде след дни на протести на мюсюлмани по целия свят заради думите на френския президент, че ислямът е в криза и подкрепата му към публикуването на карикатури на пророка Мохамед.

Турският президент Ердоган беше сред най-яростните критици на позицията на Макрон и призова за бойкот на френски стоки. Сега турското външно министерство поднесе своите съболезнования към френския народ. Това направиха и Иран и Египет.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
АНОНИМЕН
преди 3 години
Турският президент да гледа себе си! Докато КРЕЩИ и И РАЗМАХВА ПРЪСТ от екрана срещу тези, на които не му изнася, господ разтърси земята под краката му. Дано се е избистрило и сивото вещество в главата муако изобщо го има Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Това не са хора...как може... Сигнализирай за неуместен коментар