Ковид-19 в Сирия: Хората предпочитат да умрат, отколкото да са в болница

Повече от 80% от населението живее под прага на бедността

31.10.2020 | 10:33 Редактор: Искра Ангелова
Ковид-19 в Сирия: Хората предпочитат да умрат, отколкото да са в болница

Признаците са налице: Умора, висока температура, липса на обоняние и мирис

И все пак Ахмед, който е продавач в железарски магазин в предградията на Дамаск, никога дори не е обмислял да се изследва за Ковид-19 или да отиде в болницата. Първият вариант за него е непосилен, а вторият, според него, е опасен.

"Страхувах се от карантината и получаването на неадекватна медицинска помощ", каза 20-годишният мъж.

Вместо това, Ахмед търси медицинска помощ във Facebook и се консултира по телефона с местен лекар. Нито той, нито някой, с когото е бил в контакт, не е тестван. 

"Не мога да си го позволя", сподели Ахмед, обяснявайки, че това би му струвало 126 000 сирийски лири, което е 246 долара, повече от месечната му заплата.

Смята се, че предполагаемата коронавирусна инфекция на Ахмед в края на юли е сред хилядите случаи, които остават неразкрити в контролираните от правителството райони на Сирия. 

Официалните данни са, че броят на потвърдените заболели с Ковид-19 е 4 366, като 205 от тях са починали. Но лекари, жители и здравни експерти казват, че тези цифри не отговарят на реалния брой инфектирани.

"Има огромна разлика между действителния брой заразени и този, обявен от правителството. Няма ресурс и капацитет за приемане на пациентите", каза здравен експерт пред "Ал Джазира".

hospital

Със здравната система, която е пред колапс, съсипаната икономика и острата липса на лекари и медицински сестри, избягали от жестоката война в Сирия, властите са изправени пред трудната битка в опит да овладеят разпространението на коронавируса.

Недостигът на медицинско оборудване и консумативи, придружени с лошите условия в болниците, дълбокото недоверие към държавните институции след повече от девет години конфликт, доведоха до това, че много пациенти не съобщават за симптомите си.

За да запълнят пропуските, свързаните с коронавирус групи във Facebook, където лекарите предлагат медицински съвети, се появиха онлайн - както се случи с бизнеса, наемащ кислородни резервоари за пациенти за домашна употреба.

"Хората предпочитат да умират, вместо да дойда в болницата", коментира Мустафа - лекар, работещ в болница в Дамаск

Той сподели, че с него често се свързват хора, които искат медицинска помощ, но не може да ги посети, тъй като няма лични лични предпазни средства. Една висококачествена маска струва около 5000 сирийски лири (10 долара).

"Това е твърде скъпо за мен. Може ли да си представиш? Лекар, който не може да си купи хубава маска", пита Мустафа, който печели 96 000 сирийски лири (188 долара) на месец.

Повече от 80% от населението живее под прага на бедността, а повишаването на цената на основните стоки предизвика протести през лятото.

През май, когато имаше ръст на инфектирането, публичните пазари бяха отворени отново, а властите премахнаха двумесечния вечерен час и разрешиха движение между държавните провинции. 

Джамиите също отвориха врати същия месец, докато учениците се върнаха в класните стаи на 13 септември.

syria

"Болницата е като затвор. Може да видите хора от разузнаването, те проверяват всичко, което правите и казвате. Трябва да скрием всичко и да не говорим за нищо, свързано с Ковид", допълни Мустафа. 

В опит да помогне за справяне с кризата в контролираните от правителството райони, СЗО създаде няколко места, на които хората може да се тестват  - в столицата, Дамаск, Алепо, Хомс и Латакия.

Но това не е достатъчно, според г-жа Магтимова, представител на СЗО за Сирия.

"Дори да можех да открия още десетки хиляди случаи, какво да направя, ако нямаме ресурс, за да ги лекуваме", попита тя.

На всеки 10 000 души има по-малко от три легла - три пъти по-малко от международните стандарти. А от началото на войната цели 70% от медицинските специалисти са напуснали страната.

"Тук не става въпрос само за Ковид-19, това е най-малкият страх, който имаме. Тук можете да умрете по милион други причини преди коронавируса", категоричен е Мустафа.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
3 rate up comment rate down comment 0
Поредната
преди 3 години
Поредната пропаганда статия. И България Он Айр ми паднаха в очите. В териториите контролирани от правителството еди какво си.Първо да се бяхте постарали да измислите по-достоверно име от Ахмед. Второ то щото на териториите контролирани от терористите живота е цветя и рози. Смехотворна статия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И кой е виновен за това? Да казвам ли, или си знаете? В контролираните от правителството рак ни имало много неразкрити случаи! Защото извън тях има само цветя, рози и бармалеи, които пеят песни, държат се за ръце и си сплитат косите.... Сигнализирай за неуместен коментар