Живот на пауза във Франция, ограничения в Германия, Испания и Италия

Белгия вече е втората най-засегната от коронавируса страна в Европа

29.10.2020 | 13:32 Редактор: Тодор Петров

Завръщане на карантината в две от най-големите икономики в Европа. Франция обяви въвеждането на национална карантина в рамките на месец. Тя влиза в сила от петък. 

Германия също предприема строги ограничения. От 2 ноември там се налага частична карантина - затварят барове и ресторанти.

Ресторанти, кафенета и магазини, които не предлагат продукти от първа необходимост, няма да работят от утре до 1 декември във Франция. Хората ще могат да излизат от домовете само за неотложни дела, като пазаруване или медицински преглед. Ще са позволени разходки близо до дома и не по-дълги от час, но при всяко излизане ще си изисква формуляр, в който причината трябва да бъде посочена. 

"Съкрушени сме от бързото ускорение на Ковид-19. Вирусът циркулира със скорост, която дори най-песимистичните прогнози не бяха предвидили", заяви президентът Еманюел Макрон. 

Той уточни, че обществените услуги и фабрики ще продължат да работят. Училищата също няма да затворят врати. По думите му икономиката не трябва да спира. 

Мерките във Франция се предприемат, след като броят на починалите с Ковид-19 стигна най-високи нива от април. За последните 24 часа починалите са 244-ма, а заразените са над 36 000. 

В Германия регистрираха нови 16 700 случая. От 2 ноември влиза в сила частична карантина. Баровете и ресторантите ще бъдат затворени. Ограниченията няма да обхванат училищата и детските градини. Социалните контакти ще бъдат ограничени до две домакинства с максимум 10 души, а туризмът ще бъде спрян. 

Германия отчита много по-ниско ниво на инфекции от други европейски страни, но канцлерът Ангела Меркел е категорична - необходими са ограничения, за да се овладее ситуацията. 

"Днес нашата здравна система все още може да се справи с това предизвикателство, но при тази скорост на заразяване ще достигне границите на своя капацитет в рамките на седмици", обясни Меркел.

Ограничителни мерки има и в други страни в Европа. В Италия са затворени театри и кина, а баровете и ресторантите са с намалено работно време. Забранени са религиозните събирания, както и сватби и погребения с гости. 

В Испания е в сила важи вечерен час. В Чехия, в която вирусът се развива с най-бързи темпове, е въведена частична карантина. 

Белгия, която вече е втората най-засегната страна в Европа, регистрира най-високия брой хоспитализирани пациенти от април. Властите определиха ситуацията като критична. Тежка е обстановката и в Обединеното кралство, където бяха отчетени нови над 24 000 заразени.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
....
преди 3 години
не че нещо, ама трябва да се прекръстите на "Корона он ер". Сигнализирай за неуместен коментар