Вълна от протести в Европа заради рестрикциите срещу Ковид-19

В Испания има почти 20 хиляди нови случая за последното денонощие

29.10.2020 | 11:56 Редактор: Радостина Димитрова
Вълна от протести в Европа заради рестрикциите срещу Ковид-19

Протестите срещу ограниченията, въведени заради Ковид-19, бързо се разпространяват в цяла Европа.

В Италия работници от най-засегнатите сектори излязоха на улиците в главните градове на страната, за да протестират срещу приетия от изпълнителната власт указ с нови мерки за спиране на пандемията. Към протестите в Рим се присъедини Матео Салвини, лидер на "Лигата", основната дясна опозиционна партия в страната

В Берлин собствениците на бизнеси в сферата на услугите – основно собственици за заведения като барове и ресторанти, се обявиха против ограниченията, които според тях "поставят бизнеса им на колене". През последните дни Германия е регистрирала над 15 000 случая на коронавирус и налага карантина от 2 ноември до края на месеца, за да спре стремглавото покачване на броя на заразените от Ковид-19.

В Германия затварят дискотеки, барове, музеи, театри, кина, опери и концертни зали, спортни клубове и фитнес зали, ресторантите ще могат да продават храна само за вкъщи, козметични услуги и масажни студия също трябва да излязат в принудителен отпуск, но фризьорските салони ще останат отворени. Отворени остават и училищата и детските градини.

Новите мерки ще струват около 10 млрд. евро, като е предвидено и изплащане на помощи на засегнатите, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Евронюз".

Работници в заведенията в Барселона протестират срещу ограниченията в сектора, наложени поради продължаващата пандемия на коронавируса, която спря нощния живот в каталунската столица на 28 октомври 2020 г.

Испания е друга от страните, в които собствениците на търговски обекти се бунтуват срещу комендантския час. В Барселона стотици хора демонстрираха срещу вече действащите мерки и срещу приемането на нови ограничения, които се опасяват, че биха могли да бъдат обявени следващата седмица.

В Чехия в столицата Прага протестираха стотици професионалисти в сферата на хотелиерството. Там се разрешават демонстрации до сто души, стига участниците да са организирани в групи от по двадесет и да носят маски. Страната има повече от 280 000 потвърдени случая на инфекции, като половината от тях са регистрирани през последните две седмици, а за последното денонощие има почти 20 000 нови случая.

Страната има повече от 280 000 потвърдени случая на инфекции, като половината от тях са регистрирани през последните две седмици.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Хората масово са полудели Сигнализирай за неуместен коментар