Международният туризъм със срив от 70% през първите 8 месеца на 2020 г.

Пиковият летен сезон на Северното полукълбо е опустошен от ограниченията за пътуване

28.10.2020 | 06:00 Редактор: Юлия Христова
Международният туризъм със срив от 70% през първите 8 месеца на 2020 г.

Международният туризъм се е свил със 70% през първите 8 месеца на 2020 година заради мерките срещу новия коронавирус, съобщават от Световната туристическа организация (СТО) във вторник, цитирани от AFP.

Пиковият летен сезон на Северното полукълбо е опустошен от ограниченията за пътуване, като пристигащите туристи са намалели с 81 процента през юли и с 79 процента през август, се казва в изявление на базирания в Мадрид орган на ООН.

Имаше 700 милиона по-малко пристигания между януари и август, отколкото през същия период на година по-рано, което доведе до загуба на приходи от 730 милиарда долара – като този спад е повече от 8 пъти по-гоям от регистрирания след икономическата криза от 2009 г., се добавя в съобщението.

"Този безпрецедентен спад има драматични социални и икономически последици и излага милиони работни места и предприятия на риск“, заяви в изявление ръководителят на СТО Зураб Пололикашвили.

Азиатско-тихоокеанският регион, който беше засегнат първо от пандемията, отбеляза най-голям спад в пристигащите от порядъка на 79 процента.

Следват го Африка и Близкия изток с 69% спад, Европа с 68% по-малко международни посетители и Америка, където пристигащите са намалели с 65%.

Докато спадът в Европа през лятото беше по-малко силен, отколкото в други региони - 69 процента през август, новите ограничения за пътуване, наложени за борба с втората вълна от инфекции с Covid-19, сега ограничиха възстановяването, заяви органът на ООН.

СТО прогнозира, че международните туристически пристигания ще спаднат със 70 процента за 2020 г. като цяло и няма да се възстановят преди края на 2021 г.

През 2019 г. международните туристически пристигания са се увеличили с 4,0 процента до 1,5 милиарда, като Франция е най-посещаваната държава в света, следвана от Испания и САЩ, пише "Фокус".

Последният път, когато международните туристически пристигания отбелязват годишен спад, е през 2009 г., когато световната икономическа криза доведе до намаление с 4,0%.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК