Мащабно проучване: Стадният имунитет е непостижим

Антителата срещу Ковид-19 спадали бързо след възстановяване на заразените

27.10.2020 | 12:00 Редактор: Радостина Димитрова
Мащабно проучване: Стадният имунитет е непостижим

Sky news съобщава за проучване, показващо, че антителата срещу Ковид-19 спадат бързо след възстановяване на заразените с коронавирус хора.

Според голямо изследване на "Империал Колидж" в Лондон, вместо да се изгражда имунитет, с течение на времето броят на хората с антитела срещу коронавирус е спаднал с 26%, откакто бяха облекчени противоепидемичните мерки във Великобритания.

Изследването било проведено сред 365 000 души в рамките на три кръга от тестове между юни и септември.

Резултатите от проучването REACT-2 показват, че 6% от хората са имали антитела срещу вируса по времето, когато блокирането на страната е било облекчено в края на юни и началото на юли, но до началото на втората вълна през септември този процент е спаднал до едва 4,4%.

Според "Империал Колидж" в Лондон ще се изисква около 50-60% от населението да има защита срещу коронавируса, за да не може той повече да се предава ефективно, предава БНР.

Професор Хелън Уорд, един от изследователите в Imperial College, посочи, че новите резултати категорично подсказват, че стадният имунитет е непостижим.

"Когато смятате, че 95 от 100 души все още са склонни да бъдат податливи на Ковид-19, ние сме много, много далеч от всичко, наподобяващо защита на населението срещу по-нататъшно разпространение на вируса", каза тя, цитирана от Sky News.

"Стадният имунитет не е нещо, което можете да използвате като стратегия за контрол на инфекцията от Ковид-19 сред населението", смята професор Уорд.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Нищо не разбрах от тази статия Сигнализирай за неуместен коментар