Путин предлага на НАТО мораториум върху ракетите в Европа

Русия е готова да се откаже, но очаква аналогични действия

27.10.2020 | 10:10 Редактор: Радостина Димитрова
Путин предлага на НАТО мораториум върху ракетите в Европа

Руският президент Владимир Путин предложи на НАТО мораторуим върху разполагането на ракети със среден и малък обсег на територията на Европа, съобщава БНР.

Русия е готова да се откаже от разполагането в Европа на ракети с наземно базиране и далечина на полета от 500 до 5500 км при аналогични действия от страна на НАТО, се посочва в публикувано на сайта на Кремъл официално изявление на президента Путин.

Руският държавен глава предлага мораториумът да обхване и оръжията, които официално не попадат под определението "ракети със среден и малък обсег", но към които Москва и Брюксел предявяват взаимни претенции.

Това са руската ракета 9М729 и разположените в Полша и Румъния американските ракетни комплекси "Иджис Ашор" с пускови установки МК41.

Съединените щати се изтеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на 1 февруари миналата година. На следващия ден президентът Путин обяви, че Русия също напуска двустранното споразумение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Петър
преди 3 години
Кво точно предлагаш бе. и на кого. Господарят излиза от споразумение , а слугинажа ще се навие на предложенията ти? Друг път..... А на поляците и гол К... да им дадат американците и с него ще те заплашват.... Сигнализирай за неуместен коментар