Руски вирусолог: Хората без симптоми разпространяват Ковид-19

Той добави, че асимптоматичният ход не може да доведе до смъртта на пациента

26.10.2020 | 23:00 Редактор: Ивет Арабова
Руски вирусолог: Хората без симптоми разпространяват Ковид-19

Анатолий Алтщайн, професор по вирусология в Института "Гамалей", сравнява коронавируса с полиомиелита и обяснява опасността от безсимптомните случаи на Ковид-19 пред РИА Новости.

"Опасността е, че такива хора разпространяват инфекцията", каза специалистът в интервю. Той обясни, че асимптоматичният ход на Ковид-19 не е напълно изяснен и зависи от характеристиките на организма и на самия вирус.

"Засега е ясно само едно: асимптоматичната инфекция доминира и има повече скрити случаи, отколкото явни. Това се случва и при полиомиелита", добави Алтщайн.

Посочена е и друга причина за асимптоматичния ход на Ковид-19. Той отбеляза, че толерантността може да се развие не само към коронавирус, но и към патогените, които причиняват туберкулоза и холера. В същото време той подчерта, че асимптоматичният ход на Ковид-19 не може да доведе до смъртта на пациента, информира "Труд".

"Често се случва инфекция да попадне в организма и той успешно да се бори срещу нея“, заключи Алтщайн.

По-рано вирусологът Андрей Васин посочи формирането на толерантност като причина за асимптоматичния ход на коронавируса. По този начин тялото минимизира последиците от инфекцията.

Снимка: Bloomberg/Roy Liu

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК