Китай тества 5 млн. души след открит асимптоматичен случай

В крайния западен регион Синдзян пандемията избухва отново

26.10.2020 | 13:16 Редактор: Георги Камарашев
Китай тества 5 млн. души след открит асимптоматичен случай

Китай проведе масови тестове за Ковид-19 на близо 5 млн. души и наложи мерки за блокиране в префектура Кашгар в крайния западен регион Синдзян, след като в събота беше съобщено за един асимптоматичен случай на коронавирус, предаде CNN.

До момента тестването е идентифицирало 137 допълнителни случая - всички са асимптоматични, твърди регионалната здравна комисия в Синдзян. Това е най-големият дневен брой асимптоматични случаи на Ковид-19, отчетени в Китай за близо седем месеца.

Към неделния следобед са тествани около 2,8 млн. души. Правителството очаква да завърши тестването на 4,7-милионното население на Кашгар до вторник. Избухването на пандемията е второто в Синдзян, откакто първоначалната вълна на коронавирусни инфекции в Китай беше овладяна през март.

Регионът е дом на 11 млн. уйгури, преобладаващо мюсюлманско етническо малцинство. През последните години той е подложен на религиозни репресии. Държавният департамент на САЩ изчислява, че до 2 млн. уйгури и други мюсюлмански малцинства биха могли да бъдат задържани в лагерите за интерниране.

По време на първоначалното огнище Синцзян е бил подложен на строги мерки за блокиране, наравно с тези, наложени в град Ухан - първоначалният епицентър на вируса, въпреки че е докладвал само за около 70 заразени и 3 смъртни случая.

През юли и август група нови случаи в регионалната столица Урумчи доведоха Синцзян до продължително, строго блокиране от повече от 40 дни, предизвиквайки реакция от жителите в социалните медии.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК