Прекратяват огъня в Нагорни Карабах след намесата на САЩ

Армения и Азербайджан се договориха за примирие

26.10.2020 | 09:15 Редактор: Тодор Петров
Прекратяват огъня в Нагорни Карабах след намесата на САЩ

Трето поред примирие в Нагорни Карабах. За хуманитарното спиране на огъня беше съобщено снощи в съвместно изявление на Държавния департамент на Съединените щати и правителствата на Армения и Азербайджан след преговори с Вашингтон.

От подновяването на конфликта за спорния регион, Баку и Ереван сключиха две примирия, които бяха нарушавани почти веднага.

В съобщение на Министерството на отбраната на Азербайджан вече се съобщава за нарушаване от страна на Армения. Властите в Нагорни Карабах отхвърлиха тези твърдения, а Министерството на отбраната в Ереван пък обвини Баку в целенасочена дезинформация. 

 

Споразумението е постигнато след интензивни преговори, заявиха от Държавния департамент на САЩ и добавиха, че примирието ще влезе в сила рано днес.

"Поздравления за арменския министър-председател Никол Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев, които току-що се споразумяха да прекратят огъня, считано от полунощ. Много животи ще бъдат спасени. Гордея се от екипа ми, начело с Майк Помпео, Стивън Бийгън, както и от Съвета за национална сигурност на Белия дом, че постигнаха споразумението", написа Доналд Тръмп в Twitter.

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но е под етнически арменски контрол.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ееее една добра новина Сигнализирай за неуместен коментар