Скандалът Франция-Турция: Париж отзовава посланика си в Анкара

Реакцията идва след думите на Ердоган, че Макрон се нуждае от психиатър

25.10.2020 | 14:52 Редактор: Ивет Арабова

Дипломатически скандал между Франция и Турция. Париж отзовава своя посланик в Анкара. Тонът между двете страни стана остър, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи критики към политиката на Еманюел Макрон по отношение на исляма. В изявления той дори каза, че има нужда от психиатър. 

Реакцията на Елисейския дворец не закъсня. "Подобни ексцесии и грубости от страна на Ердоган са неприемливи. Настояваме Ердоган да промени курса на своята политика, защото той е опасен“, съобщиха оттам.

Напрежението между Франция и Турция ескалира в последните дни. Макрон отдавна критикува Ердоган - от намесата му в либийската гражданска война до ролята му в спора за Нагорни Карабах и стремежа му да извършва сондажи в Източното Средиземноморие. 

Случаят с убийството във Франция на учител от ислямист се превърна в последната искра в разгарянето на дипломатическото напрежение. Тогава Макрон обеща да предприеме сериозни мерки срещу радикалния ислям. Във Франция карикатури на пророка Мохамед се прожектират на правителствени сгради като почит към убития учител. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Тервел
преди 3 години
Да вижда се краят на Ердоганизмът, за съжаление този *** върна Турция с 100г. назад Сигнализирай за неуместен коментар