Хиляди жени от ИДИЛ са без гражданство, създаващи второ поколение терористи

Мнозина чакат да се върнат в страните си

25.10.2020 | 11:06 Редактор: Искра Ангелова
Хиляди жени от ИДИЛ са без гражданство, създаващи второ поколение терористи

Докато светът се бори с пандемията и икономическата криза, причинена от Ковид-19, един важен въпрос е оставен на заден план, а именно статутът на булките на "Ислямска държава".

Пандемията намали капацитета на правоохранителните органи. ИДИЛ се възползва от това, извършвайки атаки в Ирак, Филипините и Малдивите. 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че терористите експлоатират пандемията. Въпреки че терористичната група е победена, приблизително 10 000 души са задържани в различни лагери в Сирия. Това са жени и деца, които са роднини или вдовици на бойците на "Ислямска държава". Повечето от тях са загубили гражданството си, а статутът им е неясен. 

Мнозина чакат да се върнат в страните си, но това се оказва истинско предизвикателство.

Най-известният случай с отнето гражданство е на Шамима Бегум - британката, която има три деца от джихадист от ИДИЛ. Тя е родена във Великобритания и е прекарала живота си в лондонския квартал "Ийстенд", преди да замине за Сирия. Тя е едва на 15, когато решава да се присъедини към ДАЕШ.

А американският президент Доналд Тръмп заяви, че жените, присъединили се към ИДИЛ, не могат да се върнат в САЩ.

islamicstate

Терористичните организации са съставени главно от мъже, но жените също имат основна роля в укрепването на групата. Участието на нежния пол се е увеличило, тъй като те раждат бъдещите джихадисти, заети са с логистиката, както и с набирането на нови членове, съобщава moderndiplomacy.eu.

Хората, присъединяващи се към ИДИЛ, изгарят паспортите и се отказват от националността си. Особено жените от западните страни, които са радикализирани онлайн и са се омъжили за терористи. Тъй като ДАЕШ не е призната от света, тези бракове не са юридически валидни, освен това редица от тези булки са обект на сексуални мъчения и насилие.

Експерти и политически анализатори твърдят, че страните трябва да поемат отговорност за собствените си граждани, тъй като ако това ако не се случи, ситуацията ще стане по-опасна. Според тях децата, които са второто поколение на ИДИЛ, се нуждаят от културни центрове и това е международен проблем. А много от жените на джихадистите страдат от посттравматичен стрес.

По данни на Международния център за изследване на радикализацията от 40 000 души, присъединили се към ИДИЛ, близо 8 000 са жени и деца. 

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 2
Стьопата
преди 3 години
Да, нека все да ги съжаляват и прибират в страните по гражданство !!!Тези хора от правителствените служби не мога да ги разбера - толкова ли са *** и плиткоумни, толкова ли са прости и не могат да вникнат..? Наистина ли не разбират, че за ислямските терористи няма пол и възраст ? Има само правоверни и неверници. Неверниците трябвса да бъдат унищожени и смачкани. Дете на 7-8 години взем автомата и стреля, то е така закърмено. Не мисли, действа инстиктивно. Жените терористки какви *** ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Айде пак ги съжалете, както сте ги съжалили и първия път, и си отгледайте терористите в градовете. Сигнализирай за неуместен коментар