Великобритания и Япония се споразумяха за свободна търговия

Министърът за международна търговия Лиз Тръс постигна сделка с японския си колега Тошимицу Мотеги

23.10.2020 | 13:08 Редактор: Радостина Димитрова
Великобритания и Япония се споразумяха за свободна търговия

Обединеното кралство и Япония подписаха споразумение за свободна търговия на церемония в Токио, часове преди подновяването на преговорите за бъдещите търговски отношения с ЕС, предаде БНР.

Споразумението, което принципно бе договорено още миналия месец, е първото с една от големите световни икономики след Brexit.

От британското правителство заявиха, че споразумението ще насърчи търговията с Япония с 15,2 милиарда паунда през следващите 15 години и британският бизнес ще се радва на безтарифна търговия за 99% от изнасяните стоки за страната.

Министърът за международна търговия Лиз Тръс постигна сделката с японския си колега Тошимицу Мотеги по време на видео разговор на 11 септември.

След церемонията Лиз Тръс заяви: "Колко е подходящо да бъдеш в страната на изгряващото слънце, за да приветстваш зората на една нова ера в свободната търговия".

Тръс се надява тази сделка да проправи пътя към едно по-широко транстихоокеанско партньоство. От "Даунинг стрийт" допълниха, че споразумението ще помогне за разкриването на работни места в автомобилостроенето и железниците, за намаляване на тарифите на свинското, говеждото месо и някои видове риба, а британските потребители ще получат достъп до по-евтини висококачествени японски стоки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години