730 тона пластмаса заливат Средиземно море всеки ден

Повишава се и температурата на морската вода

23.10.2020 | 12:18 Редактор: Юлия Христова
730 тона пластмаса заливат Средиземно море всеки ден

Средиземноморието е сред най-застрашените в световен мащаб по отношение на замърсяването, показва доклад на Програмата за околна среда към ООН (UNEP). Всеки ден във водите на Средиземно море се изхвърлят 730 тона пластмасови отпадъци, които заплашват биоразнообразието. Като цяло регионът се затопля с 20% по-бързо спрямо останалия свят.

В момента температурата на въздуха се повишава с 1,54 градуса по Целзий, а очакванията са за ускоряване на процеса и температурите да се повишат с 2,2 градуса по Целзий, когато останалият свят надмине средното повишение от 1,5 градуса.

Повишава се и температурата на морската вода - до 2100 година увеличението ще бъде с между 1,8 и 3,5 градуса по Целзий. Това е съчетано и с лоши риболовни практики, което с други човешки дейности (например добив на природен газ и петрол) допълнително застрашава биоразнообразието в региона.

В Средиземно море се намират 4,6% от световните запаси от природен газ и 4,2% от петролните запаси.

Средиземно море е сред най-посещаваните туристически дестинации и натоварени морски маршрути. Регионът, в който живеят 512 млн. души, няма да постигне целите за устойчиво развитие до 2030 година, предупреждава докладът на ООН.

Замърсяването в региона на Средиземноморието се отразява и върху здравето на хората - около 15% от всички смъртни случаи се свързват именно с този фактор, пишат още експертите. По данни на ООН през 2016 година 228 хил. души са починали от директния ефект от мръсния въздух, пише investor.bg.

През последното десетилетие експертите отчитат известен напредък - например изготвени са планове за намаляване на замърсяването, но ако не бъдат предприети спешни и решителни действия за спиране на настоящите тенденции, проблемите за околната среда могат да имат сериозни и трайни последици, пише в документа. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години