Брюксел е най-засегнат в ЕС, но пандемията не се използва за политически цели

Посланикът ни Пламен Бончев признава, че данните са тревожни

22.10.2020 | 08:15 Редактор: Ивет Арабова

Белгийската столица Брюксел е най-засегнатият от коронавируса град в целия Европейски съюз. Всеки ден Белгия осъмва с рекорден брой заразени.

Ръстът на заразените за последната седмица е 80%. Посланикът ни в Брюксел Пламен Бончев признава, че данните са наистина тревожни. 

"Дори се твърди, че Брюксел и Валония са най-засегнатите райони в целия континент. Има вече достатъчно основания да се говори, че в Белгия има втора вълна. Може би най-тревожните цифри - в момента броят на хоспитализираните надхвърля 2 700", каза Бончев пред Bulgaria ON AIR

От понеделник в сила са строги ограничения. Не работят заведенията, допуска се само доставка на храна по домовете. Вечерният час е от полунощ до 5 часа сутринта. 

"За първи път в Белгия се въвежда вечерен час от окупацията по време на Втората световна война. Всяка община решава сама дали маските да са задължителни", добави посланикът ни в Брюксел.

Българският дипломат споделя, че експертната общност там е единна, а епидемията не се използва от политиците

"Няма грубо използване на епидемията за политически цели. Никой не си позволява да атакува стратегията на правителството", обясни Пламен Бончев.

Страната с население от 11,5 млн. тества по 53 000 души на ден.

Вижте повече в интервюто на Виолета Русенова с посланик Бончев.

Снимка: Bloomberg/Geert Vanden Wijngaert

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК