Маските на открито: Задължителни и в Германия, но къде и кога?

"Ако се поддържа дистанция, вероятността от предаване навън е много ниска", смятат експерти

21.10.2020 | 16:33 Редактор: Ивет Арабова
Маските на открито: Задължителни и в Германия, но къде и кога?

От 22 октомври носенето на маски на открито в България става задължително, заради нарастващия брой нови случаи на коронавирус в страната. Според здравния министър Костадин Ангелов, спазването на правилата може да намали броя на случаите на коронавирус с до 30 процента. Как изглежда ситуацията в Германия и други части на Европа?

България не е единствената държава, в която маските ще станат задължителни и навън. Чехия, която се превърна в най-голямото огнище на Ковид-19 в Европа, също взе такова решение. И италианците носят маски навсякъде. В Германия, която въпреки нарастващия брой случаи продължава да се възприема като пример за овладяване на пандемията, задължение за носенето на маски навън съществува. Но далеч не навсякъде.

Само там, където има смисъл

В последните седмици регионалните власти в Германия станаха обект на сериозна критика, че действат самостоятелно и не координират помежду си мерките срещу пандемията. Канцлерката Ангела Меркел събра министър-председателите на провинциите в опит за намиране на консенсус. И той изглежда така: когато случаите в определен район надминат 35 на 100 хиляди, маските да станат задължителни там, където има струпване на хора. Това решение е директен отговор на мнението на експертите от института "Роберт Кох".

Те са категорични: "Ако се поддържа минималната дистанция, вероятността от предаване на открито е много ниска". Но из градовете има зони, където осигуряването на тази дистанция не е възможно.

В Кьолн и Бон например задължиха гражданите да носят маски на открито в пешеходните зони - по основните търговски улици. Българският еквивалент на тази мярка би бил въвеждането на задължение за носене на маски в пешеходната част на булевард "Витоша" в София, по главната улица и в района на "Капана" в Пловдив и т.н. Всеки жител на тези градове може да потвърди, че в пиковите часове на деня там се получават струпвания на хора, които не позволяват спазването на необходимата социална дистанция.

Някои носят маски навсякъде, други са срещу тях

Германското общество не е напълно единодушно за мерките, които целят ограничаване на разпространението на пандемията. Преди два дни в Щутгарт стотици противници на рестрикциите излязоха на протест срещу задължението да се носят маски в училищата. Повечето германците обаче са съгласни с въведените правила. По данни на RTL, повече от половината население ги намира за уместни. 31 процента настояват за по-строги мерки, а според 16 на сто отговорът на властите е преувеличен.

В бившата столица на ФРГ Бон ситуацията изглежда общо взето така: из целия град виждам хора с маски. В пешеходната част на центъра те се носят навсякъде. Имат и противници: многократно срещнах мъж, който държи табела "Без маски" и повтаря: "Анархия. Свалете маските". Но като цяло противниците на мерките са малцинство. В парковете и по време на разходките покрай Рейн граждани с маски рядко се виждат.

Мерките в Германия до голяма степен се вземат ad hoc: там, където има голям ръст на новозаразените, се въвеждат конкретни рестрикции на обществения живот. Например: заведенията затварят в 23:00, а консумацията и продажбата на алкохол на открито през нощта не е позволена. Причината е, че с покачване на алкохолния градус се понижава възможността да реагираш адекватно и да спазваш противоепидемичните мерки, предава "Дойче Веле".

"Повече маски, по-малко алкохол, по-малко тържества" и - спазване на мерките

Още в началото на октомври канцлерката Ангела Меркел обясни, че новите ограничения имат една основна цел - да предотвратят втори локдаун. "Икономически не можем да си позволим втори локдаун", каза тя. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер стегнато описа как може да бъде предотвратено повторно затваряне: "Повече маски, по-малко алкохол и по-малко тържества".

На този фон новите правила за носене на маски в България срещнаха сериозен отпор. Основната теза на критиците гласи: в баровете и ресторантите ходим без маски, на открито трябва да ги носим. Дори отвъд темата за маските не е тайна, че в много заведения в България спазването на хигиенните правила и най-вече на социалната дистанция се оказва мираж.

Затова от вчера се повдига и логичният въпрос: "Дали преди да наложим нови мерки не трябва да започнем да спазваме старите?".

Снимка: Bloomberg/Alex Kraus

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК