Европарламентът иска регулиране на онлайн платформите

Депутатите одобриха два отделни доклада за законодателна инициатива

21.10.2020 | 13:03 Редактор: Георги Камарашев
Европарламентът иска регулиране на онлайн платформите

Европейският парламент призовава за нови правила относно цифровите услуги, включително за онлайн платформи и пазари, както и за обвързващ механизъм за справяне с незаконното съдържание онлайн.

Евродепутатите одобриха два отделни доклада за законодателна инициатива, с които отправят призив към Комисията да коригира пропуските във връзка с онлайн средата в Законодателния акт за цифровите услуги, който ще бъде представен през декември.

Настоящите правила на ЕС за цифровите услуги остават до голяма степен непроменени от приемането на директивата за електронната търговия преди двадесет години. С този предстоящ пакет Европейският съюз ще способства за изграждането на цифровата икономика на равнище ЕС и ще определи стандартите за останалата част от света, както направи със защитата на данните.

Всички доставчици на цифрови услуги, установени в трети държави, трябва да спазват правилата на Законодателния акт за цифровите услуги, когато услугите им са насочени към ползватели или потребители в ЕС, заявяват евродепутатите.

Трябва да бъде създаден задължителен механизъм за "уведомяване и предприемане на действия", така че потребителите да могат да известяват онлайн посредниците за потенциално незаконно онлайн съдържание или дейности. Това ще позволи на онлайн посредниците да реагират бързо и да бъдат по-прозрачни в действията си спрямо потенциално незаконно съдържание. Потребителите от своя страна трябва да имат възможност да търсят обезщетение чрез национален орган за уреждане на спорове.

Парламентът призовава за ясно разграничение между "незаконно съдържание" и "вредно съдържание" (режимът на правна отговорност трябва да се прилага за "незаконното съдържание" само съгласно определеното в ЕС или в националното законодателство).

Платформите не трябва да използват филтри при качване на материали или каквато и да било форма на предварителен контрол за вредно или незаконно съдържание. Според евродепутатите окончателното решение за това дали съдържанието е законно или не трябва да се взема от независим съд, а не от частни субекти.

Според Парламента принципът "това, което е незаконно офлайн, е незаконно и онлайн", както и защитата и безопасността на потребителите и ползвателите, трябва да стане ръководен принцип и за Законодателния акт за цифровите услуги.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК