Централната банка на САЩ проучва възможен кибердолар

Джером Пауъл обясни, че Федералният резерв трябва да бъде предпазлив

20.10.2020 | 11:30 Редактор: Ивет Арабова
Централната банка на САЩ проучва възможен кибердолар

Американската централна банка проучва възможен кибердолар, но ще се движи бавно, за да гарантира, че първо ще се справи с рисковете от измами и фалшифициране, заяви председателят на Федералния резерв Джером Пауъл.

“Това е един от въпросите, при които за САЩ е по-важно да го направят правилно, отколкото да бъдат първи”, каза Пауъл по време на панелна дискусия на годишната среща на МВФ за цифровите валути на централната банка (CBDC).

“Да го направим правилно, означава, че ние не само разглеждаме потенциалните ползи от CBDC, но и потенциалните рискове, като кибератаки и фалшифициране", каза той.

Нараства интересът между световните централни банки към емитирането на официални дигитални валути, задвижван отчасти от опасения, че частен актьор – като проекта на Facebook Libra – може да го направи пръв, без контрол върху това как е проектиран или използван.

Но Пауъл каза, че Федералният резерв има специална нужда да бъде предпазлив, тъй като щатският долар е глобална резервна валута, използвана от компании и централни банки по целия свят, предава БГНЕС.

“Ние носим отговорност както към САЩ, така и към света, че всички стъпки, предприети за американска цифрова валута, ще бъдат предприети безопасно. Ние сме абсолютно ангажирани със стабилността на долара в сигурни и ефикасни платежни системи в щатски долари”, каза той, но това разчита на “надеждната върховенство на закона, силните и прозрачни институции, дълбоките финансови пазари и отворената капиталова сметка”, подчерта той.

Снимка: Bloomberg/Sarah Pabst

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Много съм ЗА виртуалните пари Сигнализирай за неуместен коментар