32% скок на инвестициите в жилища в Европа, Германия - най-големият имотен пазар

Oфисите остават преобладаващото работно място

20.10.2020 | 00:33 Редактор: Ивет Арабова
32% скок на инвестициите в жилища в Европа, Германия - най-големият имотен пазар

Жилищните сгради формират 17% от инвестициите в имоти в Европа, а Германия е най-големият пазар. Инвестициите в многофамилни жилищни сгради в Европа са на стойност 20,2 млрд. евро през първата половина на годината, което е с 32% повече от същия период на миналата, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Германия е най-големият пазар с 62% от общите инвестиции, равняващи се на близо 12,5 млрд. евро.

Секторът на жилищните сгради е съставлявал 17% от инвестиционния обем в Европа през първото полугодие, като през второто тримесечие делът му достига 20%. Многофамилните жилища са дългогодишен и сигурен актив, носещ приходи. Консултантите очакват инвестициите в сектора да продължат да растат през следващите 12 месеца.

Инвестициите в логистични имоти в Европа възлизат на 13,3 млрд. евро за полугодието. По време на ограниченията заради Ковид-19 дейностите в сектора на дистрибуцията станаха по-важни от всякога и се възползваха от принудителното пренасочване към онлайн търговията, коментират консултантите. Обемът от инвестиции в търговски площи в Европа достигна 18,3 млрд. евро, което е ръст с 1% на годишна база. Секторът е съставлявал 15% от общия обем инвестиции. Нарасналата активност в сегмента на търговските площи е особено забележителна в Германия, Франция, Испания и Швеция.

Обемът от инвестиции в офиси в Европа е 39,3 млрд. евро. Секторът остава преобладаващият клас активи, съставляващ 33% от общия обем сделки спрямо 39% през първата половина на миналата година, пише "Труд".

Въпреки широкото възприемане на работата от вкъщи, консултантите считат, че офисите остават преобладаващото работно място. Различни допитвания показват консенсус както сред работодателите, така и сред служителите за необходимостта от работно място в офиса, поне през част от работното време, ако не през цялото, в зависимост от бизнес секторите и работната позиция.

Германия е била най-устойчивата страна с ръст на инвестиционните сделки с имоти от 31% спрямо първите шест месеца на 2019 г., което от гледна точка на обем се изразява в допълнителни вложения от 10 млрд. евро. Други страни, които са отбелязали ръст на инвестициите, са Люксембург (+173,1%), Португалия (+42,2%), Чехия (+11,2%), Полша (+4,6%) и Румъния (+3,2%).

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Victor Gachurov
преди 3 години
При въпроси относно инвестиции в Испания и в частност в Барселона може да се обръщате към мен Виктор Гачуров агент по недвижими имоти в Century 21 Xarxa, Barcelona victor.dimitrov***century21.es или на телефон 0034 600360044 ползвам Вайбър и Уотсапп. Сигнализирай за неуместен коментар